Het hoertje van de BAM?

De laatste rechte lijn naar het referendum is nu een echte verkiezingscampagne geworden. De sp.a van Patrick Janssens maakt er meer werk van dan van de kiesstrijd in juni, Ademloos-voorzitter Wim van Hees schreeuwt dagelijks om aandacht en de rivaliserende partijen schieten met scherp op elkaar. En dat voor een volksraadpleging met een achterhaalde vraag en waarvan de twee politieke kampen openlijk verklaren dat ze er alleen rekening mee zullen houden als het resultaat in hun kraam past.

Gva.be

Een goed debatje is de kers op de taart van de democratie. En wat we eergisteren zagen in Wakker op zondag op de regionale zender ATV, dat wàs een goed debat. Alleen Annick De Ridder, de Antwerpse stormram van Open Vld, vloog met een duizelingwekkende snelheid liefst twee keer uit de bocht.

Eerst meende ze Ademloos-voorzitter Wim van Hees op zijn nummer te moeten zetten toen het ging over de verdieping van de Schelde. “Die Nederlander zou zich beter daarover druk maken in plaats van voor problemen te zorgen in zijn eigen stad”, siste De Ridder. Hallo, gaan we zo beginnen? Wim van Hees woonde al tien jaar in Antwerpen toen De Ridder geboren werd. Zijn accent verwijst nog naar zijn Eindhovense wortels, maar mag hij als Antwerpenaar ook zijn stem opeisen in onze democratie? Ik vond die uitval van mevrouw De Ridder op het randje van het racistische en op z’n minst compleet ongepast voor een politica.

Maar Annick De Ridder leek wel speed te hebben geslikt, want even later deed ze het wéér in de discussie over de Lange Wapper. “Patrick Janssens lijkt wel het woordvoerdertje van de actiegroepen”, braakte ze uit. Het woordvoerdertje? Hoe moet Janssens nu reageren? Moet hij De Ridder nu proclameren tot “het hoertje van de BAM”? Janssens is veel te slim om zich tot zo’n scheldpartij te verlagen, maar het geeft wel aan hoe diep we in deze vuile oorlog zijn gezonken.

“Ik val geen mensen aan die er niet bij zijn”, bracht de wijze, grijze Marc Van Peel de discussie weer op een normaal niveau. Ook wij herhalen ons pleidooi voor een sereen debat. De strijd moet worden gestreden met inhoudelijke argumenten, niet met bagger. En Annick De Ridder moet zich nog maar eens verdiepen in het congres dat haar partij dit weekend hield. Want haar gedrag van zondag kon model staan voor de redenen waarom Open Vld in juni van de kiezer zo’n knoert van een oplawaai kreeg.

door Lex MOOLENAAR