Kim Clijsters lijkt herboren

Ja, het klopt dat er op het vrouwencircuit dames rondlopen met overgewicht. Ja, het klopt dat de vrouwen uit hun racket niet zo veel power halen als de mannen. Ja, het klopt dat vrouwen minder lange wedstrijden spelen dan mannen en daar evenveel voor betaald worden.

Maar het klopt ook dat toptennis bij de vrouwen even dramatisch en spectaculair kan zijn als dat van de mannen. En het klopt ook dat Kim Clijsters, of ze nu al haar zwangerschapskilo’s afgetraind heeft of nog eentje te weinig, het allerbeste tennis van de wereld produceert.

En dat is de enige maatstaf waarop het tennisniveau van Clijsters beoordeeld kan worden: ze speelt als de beste van de wereld. Nergens in Azië, Amerika, Azië, Australië of Europa lopen betere speelsters rond dan zij. Geen met overgewicht, maar ook geen die supergoed getraind zijn. En zo zijn er ook veel, héééél veel.

Dat belet niet dat Clijsters af en toe een match kan verliezen. Maar wat ze tegen Serena Williams liet zien, was zo fris van de lever, zo technisch af en zo mentaal onderbouwd, dat niemand aan haar kan tippen. Sinds haar terugkeer 34 dagen geleden, tot voor haar finale, versloeg Clijsters vier speelsters uit de top tien en boekte ze acht zeges tegen dames uit de top twintig.

Dat worden er in de toekomst nog veel meer als Clijsters haar niveau van zaterdag aanhoudt. Van 2005 is het geleden dat we haar nog zo fris zagen acteren, zo verbeten, zo zegehongerig en zo conditioneel sterk. Dat successeizoen bereidde ze voor met een lange trainingsperiode na een blessure. Het huidige ook.

Dit najaar heeft Clijsters weinig tornooien op haar agenda staan en dus veel tijd om zich conditioneel voor te bereiden op het volgende seizoen. 2010 wordt dus een topjaar voor mama Kim: Jada is geboren, Kim is herboren.

door Frank VAN ROOST

Nu in het nieuws