Panikeren helpt niet, voorzichtig zijn wél

In het ziekenhuis van Turnhout is een jonge vrouw overleden aan de gevolgen van Mexicaanse griep. De eerste in ons land. Dat mag niet tot paniek leiden. Maar wel tot meer voorzichtigheid. Wereldwijd stierven al meer dan 800 mensen aan de ziekte, van wie 39 in Europa. Op zich geen overdreven getal voor een griepepidemie. Elk jaar overlijden mensen aan griep. Veel meer dan 800.

Gva.be

Vanwaar dan die fascinatie? Wellicht omdat het nu om een nieuw, specifiek virus gaat met een spectaculair begin. In Mexico stierven in korte tijd een tiental mensen. Daardoor heeft deze ziekte veel meer media-aandacht gekregen dan een ’gewone’ griep.

Wat de Mexicaanse griep ook speciaal maakt, is dat ze evenveel jonge als oude mensen treft. Zoals nu in Turnhout. Bij andere griepplagen worden vooral bejaarde, verzwakte mensen getroffen die er een fatale griep bovenop krijgen. Nu gaat het even vaak om gezonde personen die in de fleur van hun leven zijn.

De vraag is dus of we nu - eindelijk - te maken hebben met de verwoestende pandemie waarvoor alle internationale gezondheidsdiensten al vele jaren waarschuwen. Worden de doemscenario’s binnenkort werkelijkheid? Niemand weet het. Maar de specialisten onderschatten de Mexicaanse griep zeker niet. Professor Marc Van Ranst hield een paar weken geleden rekening met drie miljoen besmettingen in België. Op die manier zou het openbaar en economisch leven ontredderd worden.

Het enig mogelijke antwoord op die dreiging is realisme: we moeten de risico’s onder ogen durven zien en de gevaren zeker niet onderschatten, maar panikeren heeft absoluut geen zin. Meer voorzorgsmaatregelen nemen dan nu het geval is, gaat ons niet beter beschermen. Met z’n allen naar de dokter of de apotheker lopen voor virusremmers haalt niets uit.

Met viroloog Van Ranst heeft ons land een specialist van wereldklasse in huis. Met Piet Van Themsche iemand die organisatorisch van wanten weet bij gezondheidscrissisen. Laat hen beslissen wat er moet gebeuren om de risico’s zo klein mogelijk te houden.

Wat we ondertussen wél zelf kunnen doen, is een beetje voorzichtiger worden in de omgang. Moet er per se telkens een hand of een kus bij wanneer we een bekende tegenkomen? Gezondheid is nu even belangrijker dan beleefdheid.

door Paul GEUDENS