Op zoek naar de zonnedauw in de Kalmthoutse Heide

Wie zin heeft in een wandeling over de Kalmthoutse heide met als hoofdrolspelers de “Drielingenvennen”, wordt op 1 augustus uitgenodigd om mee op ontdekkingstocht te gaan. We starten om 19u, parking zuid op de Verbindingsstraat in Kalmthout.

Het wordt een avondwandeling met speciale aandacht voor de natte heide. Deze natte heide huisvest een zeer specifieke fauna en flora.

Eén van de vaste waarden op die natte heide is de “Zonnedauw”. Graag even voorstellen:

Dit wonderlijke plantje, dat groeit op erg voedselarme heidegrond, is toch wel een buitenbeentje. In de heidegrond zitten te weinig voedingsstoffen om van te kunnen leven en daarom haalt de zonnedauw niet alleen voedingsstoffen uit de bodem, maar ook uit insecten! Het is dus een vleesetend plantje!

De insecten worden aangetrokken door druppeltjes die door klierhaartjes worden uitgescheiden. Als een insect het vocht aanraakt blijft het eraan kleven. Het blad rolt als het ware rond het insect heen, en de vertering kan beginnen.

De vrijgekomen voedingsstoffen worden door de klierhaartjes opgezogen. Wonderlijk toch?

Op de Kalmthoutse heide vinden we niet alleen de “Kleine zonnedauw” maar ook de “Ronde zonnedauw”. Wil je graag meer weten? Francis Krug begeleidt deze mooie, gevarieerde wandeling.

Iedereen is weer van harte welkom. De wandeling duurt 2 à 3 uur, deelname gratis en inschrijven is niet nodig!

Onze “Wandelkalender 2009″ en nog veel meer informatie kan je vinden op:

http://users.skynet.be/natuurgidsenregiokalmthout/

Organisatie: “Natuurgidsen regio Kalmthout”

Info: Vander Sypt Chris 03 666 48 03 chrisvandersypt@skynet.be

chrisvandersypt

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio