Lancering van gigantisch zonneproject in woestijnen

Lancering van gigantisch zonneproject in woestijnen

Lancering van gigantisch zonneproject in woestijnen

Print
Twaalf ondernemingen, voor het merendeel Duits, hebben een akkoord ondertekend inzake de lancering van een megaproject ter waarde van 400 miljard euro. Het project voorziet de bouw van zonnekrachtcentrales in de woestijnen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Het uiteindelijke doel is om Europa te voorzien van "schone energie". De investering wordt gespreid over een periode van 40 jaar.

Het project "Desertec" kan op termijn voorzien in 15 procent van de energienood van Europa en ook in die van de producerende landen, aldus de initiatiefnemers. "We hebben vandaag een stap vooruit gezet in de realisatie van het project", aldus Nikolaus von Bomhard, baas van de Duitse herverzekeraar Munich Re, waar het akkoord ondertekend werd. Het protocol voorziet ten laatste voor eind oktober in de oprichting van een studiebureau. Bij de betrokken ondernemingen bevindt zich onder andere Deutsche Bank, de energiegroepen EON en RWE, het conglomeraat Siemens, het Spaanse Abengoa Solar en het Algerijnse Cevital. Volgens Siemens is een gebied van 300 op 300 kilometer in de Sahara genoeg om de hele planeet te voorzien van energie.

.

Nu in het nieuws