Peeters en Muyters: een sterk duo voor Antwerpen

Print
Wekenlang is gespeculeerd over het lot van Frank Vandenbroucke. Zou hij erbij zijn of niet? De signalen vanuit de sp.a waren weinig bemoedigend voor de betrokkene. Kwaadwillige lekken die zijn reputatie beschadigden werden niet tegengesproken. Integendeel.
Verleden week woensdag wisten we het met quasi zekerheid. Eruit. Als een lepralijder zat hij vijf uur eenzaam op het ezelsbankje in het Errerahotel aan de Koningstraat.

Terwijl de toponderhandelaars op het kabinet van minister-president Kris Peeters aan het Martelaarsplein de laatste hand legden aan het regeerakkoord. Een vernederend schouwspel voor iemand die meer dan 20 jaar aan de top van de politiek stond.

Caroline Gennez heeft natuurlijk het recht om de ministers te kiezen die zij het meest geschikt acht. De manier waarop zij hem opzijzette kon echter eleganter en vooral menselijker. De sp.a is een harde partij.

Het grote nieuws bij de verdeling van de portefeuilles kwam echter niet van Frank Vandenbroucke. Dat zagen we aankomen. Dat Ingrid Lieten en Philippe Muyters minister zouden worden had niemand voorspeld.

Vooral de laatste is een verrassing van formaat. Hij doet terugdenken aan Mieke Officiers toen die in 1992 van het VEV kwam. Dat werd geen succesverhaal. Dan deed Kris Peeters het veel beter. In 2004 werd hij opgenomen in de Vlaamse regering van Yves Leterme. Hij maakte de verwachtingen meer dan waar. Ondertussen is hij minister-president en een van machtigste en meest gerespecteerde politici van Vlaanderen.

Voor Philippe Muyters voorspellen we ook een mooie toekomst. De nieuwe N-VA minister kan voor Antwerpen een belangrijke troef worden. Samen met Kris Peeters moet hij de belangen van de provincie en de stad verdedigen. Ik ben ervan overtuigd dat zij samen een sterk duo kunnen vormen.

Zij hebben dezelfde achtergrond, dezelfde no-nonsensestijl, en zijn steeds bereid tot overleg. Ze beheren beiden ook belangrijke departementen. Philippe Muyters krijgt zelfs een superportefeuille. Het vertrouwen van Bart De Wever in zijn nieuwe poulain is grenzeloos. Naast Begroting, Financien, Werk, Sport (???) en Onroerend Erfgoed (???) krijgt rookie Muyters ook Ruimtelijke Ordening. Voor de Metropool een cruciale bevoegdheid in het Oosterweeldossier. Het is goed dat een Antwerpenaar hierin het laatste woord heeft.

Door Paul GEUDENS

.

Nu in het nieuws