Tips voor een (eerste) festival

Op voorhand

- Zet je tent al eens op in de tuin.

Gva.be

Zo vermijd je beginnersfrustraties op de camping zelf.

- Surf naar de website van het festival dat je aandoet, om zeker te zijn van de voorwaarden, om nog extra info te vinden, of gewoon, om het programma te bekijken. Want al lijkt het spontaner om zomaar te vertrekken, plannen is echt wel aangeraden. Zijn er groepen die je per se wilt zien, zorg er dan voor dat je weet om hoe laat en wanneer die spelen. Je zou achteraf er spijt van hebben, mocht je ze missen.

- Besteed genoeg aandacht aan doordacht inpakken. Je bent dan wel geen twee weken weg, je hebt beter te veel bij dan te weinig. Dus neem kleren mee voor heel warm en voor heel slecht weer.

- Woensdagavond heerst er al een gezellige drukte rond de festivalwei van Werchter. Vind je dat leuk, ga dan al. ‘s Ochtends vroeg gaan de campings open.

Op de camping

- Neem zoveel mogelijk eten en drinken mee, want ter plekke is alles erg duur. Of ga in niet-concerttijd naar een supermarkt. Dan is bijvoorbeeld een wegwerpminibarbecue leuk. Eet ook fruit tussendoor. Appels en appelsienen zorgen voor de nodige vitaminen in de vetrijke context van een festival.

- Denk aan die zaklamp.

- Vergeet het medicijnkastje niet. Hoofdpijn en diarree zijn in feeststemming geen onlogische neveneffecten. Denk ook aan condooms. En bij verloren energie wil druivensuiker wel helpen.

- Wie gitaar kan spelen: dat is leuk voor ‘s avonds aan de tent. Ook een kaartspel, maar ook ander amusement, kan voor vertier zorgen.

- Laat dure spullen thuis. Wil je foto’s al in het groot op je laptop bekijken? Toch maar niet doen. Er wordt overal wel eens gestolen, lukraak. Want je hoeft niet de chicste tent te hebben om aantrekkelijk voor dieven te zijn. Een hangslot - niet duur - is een must.

- Natte kleren doe je het best in een plastic zak die je pas na je festivalweekend weer opent. Is niet zo goed voor de kleren, maar het vermijdt dat je tent stevig gaat stinken. Natte schoenen kun je wel gewoon buiten laten opdrogen.

- De douches op pakweg Werchter zijn best wel oké. Hou wel rekening met lange wachtrijen. Een paar dagen niet douchen kan natuurlijk ook geen kwaad. Vers ondergoed doe je dan wél aan.

- Nachtlawaai hoort erbij. Dat beperken? Gebruik oordopjes. Die zijn tegenwoordig toch een must op elk festival. Plug ze dus ook overdag in, als je gehoorschade wil vermijden.

Op de festivalwei

- Ook hier: eten en drinken zijn zeer duur. Je kunt elders gaan winkelen en van alles meenemen, of je kunt - in het geval van Werchter - ‘s middags naar Leuven rijden om goed te eten.

- Drank is alleen toegelaten in brik, niet in plastic, blik of glas. Bij ons vind je het amper, maar in Nederland verkopen ze ook simpel plat water in brik, in kartonnen van 2 en 5 liter bijvoorbeeld. Ook de aluminiumzakjes in wijnkartonnen zijn toegelaten.

- Veel zon? Smeer je goed en vaak in en zet iets op je hoofd. Op een wei is de zon blakend.

- Regen? Een paraplu is mogelijk, maar niet zo handig en hij kan anderen hinderen. K-Way’s, tegenwoordig in hippe uitvoering van gastontwerpers te krijgen, zijn praktischer. Stop je geld op een veilige en handige plaats. Maar een buideltasje is niet handig bij het springen.

- Met elkaar afspreken op een festivalwei is heel moeilijk, gsm’en ook. Spreek daarom op voorhand een duidelijke ontmoetingsplaats af, ook voor als je elkaar kwijtraakt.

- Op heel wat festivals wordt afval sorteren aangemoedigd. Zo kan je vaak drankbonnetjes of T-shirts winnen wanneer je een bepaald aantal lege bekertjes bijeenraapt. Vooral vrouwen kunnen hiermee goede zaken doen. Als zij rondlopen met een toren van bekertjes, bieden mannen hen meestal spontaan hun lege exemplaren aan. Voor mensen die vies zijn van andermans leeggoed: plastic doktershandschoenen.

- Altijd een issue: de toiletten. Je kunt zo weinig mogelijk drinken om ze te vermijden, maar dat is geen ge-zond idee. Het is niet anders: je zult moeten aanschuiven en het zal er stinken. Dat is nu eenmaal zo.

- Dat je foto’s wil hebben, is normaal. Maar probeer wel rekening te houden met de mensen achter je in het publiek. Die verre foto’s, digitaal of met gsm, zullen toch van bedenkelijke kwaliteit zijn, dus eigenlijk kun je maar beter genieten van de muziek. Zeker filmen is volgens velen zeer ergerlijk.

- Zeker beginners zullen het hiermee moeilijk hebben: forceer je de eerste dag niet. Verdeel je krachten. Als je kampeert, dan is de kans dat je goed slaapt uiterst miniem. ‘s Morgens vroeg de zon op je tent - je weet hoe dat voelt. Laat je daarom vooral de laatste dag helemaal gaan.

- Iedereen wil zo dicht mogelijk bij het podium zo hevig mogelijk op de muziek bewegen. Maar kijk toch maar een beetje uit en hou een beetje afstand, gewoon uit respect voor je feestende medemens.