Guy Quaden wil kleinere banken

Guy Quaden wil kleinere banken

Guy Quaden wil kleinere banken

Print
Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, heeft tijdens een toespraak voor een zakenkring verklaard dat de financiële instellingen in België te zwaar wegen. Dat schrijft L'Echo.

"Als een bank 'too big to fail' is, dan is dat omdat ze 'too big' is", aldus Quaden, die refereerde aan de overheidsinterventies die onder meer Fortis en Dexia van de ondergang moesten redden.

"We moeten de financiële activiteiten in onze economie afbouwen", zei de gouverneur tot de "Club van Lotharingen". Quaden was verder van oordeel dat de kritiek omtrent het ontstaan van de crisis zich te veel concentreert op de toezichthoudende organen. "De echte verantwoordelijkheid ligt bij degenen die de financiële instellingen leiden en bij hen die ze bezitten, ook de kleine aandeelhouders." De banken zijn volgens de gouverneur nog niet veilig. Ze zullen eerst de verdere achteruitgang van de economie moeten overleven en bovendien is het niet zeker dat de fouten die tot de crisis hebben geleid niet zullen worden herhaald.

Nu in het nieuws