Recht op hoofddoek mag geen plicht zijn

Het hoofddoekendebat laait opnieuw hoog op. De directies van de Athenea van Antwerpen en Hoboken voeren op 1 september een verbod op het dragen van de hoofddoek in. De reacties in de moslimgemeenschap zijn hevig. Vandaag wordt de Franklin Rooseveltplaats het toneel van het protest.

Gva.be

Ik ken Karin Heremans, de directrice van het Atheneum van Antwerpen, goed genoeg om te weten dat zij bij het nemen van deze beslissing niet over één nacht ijs is gegaan. Haar besluit is het gevolg van jarenlang zoeken naar oplossingen, in overleg met moslims binnen en buiten haar school. Heel lang was het Atheneum de enige school in de binnenstad waar de hoofddoek juist nog wél mocht. Heremans wilde elke jonge moslima dat recht gunnen. Maar de jongste jaren heeft ze vastgesteld dat van dat recht steeds meer misbruik werd gemaakt om meisjes zonder hoofddoek onder druk te zetten. En dus vonden zij en haar leerkrachten dat ze moesten ingrijpen.

Het Atheneum van Antwerpen heeft de voorbije jaren een indrukwekkend leerprogramma uitgewerkt, met veel aandacht voor samenleven in diversiteit. De gereputeerde school, met leerlingen van meer dan honderd verschillende nationaliteiten, nam haar verantwoordelijkheid helemaal op. Maar als je als enige school de hoofddoek toestaat, dan trek je logischerwijze ook steeds meer moslimmeisjes aan die een hoofddoek willen (of moeten) dragen. Die meisjes komen alleen om die reden, en niet omdat ze in het Atheneum de voor hen meest geschikte opleiding kunnen volgen. Zo’n evolutie strookt natuurlijk helemaal niet met het streven naar gelijke kansen in onze samenleving.

Het Atheneum heeft altijd duidelijke spelregels gehad, gebaseerd op pluralisme en wederkerigheid. Anders gezegd: de leerlingen genieten er van een grote vrijheid, maar het is wel een kwestie van geven en nemen, de inspanningen moeten rechtvaardig worden verdeeld. Het recht op het dragen van een hoofddoek begon die pluralistische vrijheid steeds meer onder druk te zetten. En als je basiswaarden in gevaar komen, dan moet je als directie ingrijpen. Het Atheneum is tot nader order geen islamschool.

Jammer voor al die moslimmeisjes die uit vrije wil en overtuiging een hoofddoek dragen. Er blijven nu nog maar enkele Antwerpse scholen over waar ze dat mogen doen. Dat is de trieste oogst van wat radicale moslimjongeren hebben gezaaid.

door Lex MOOLENAAR