Bart De Wever zet rechts op z'n kop

Print
Het zijn bizarre verkiezingen geworden, ook in de provinciale kieskring Antwerpen. CD&V en N-VA grepen samen 38 procent van de stemmen en N-VA werd de derde partij. Het VB kreeg een dreun als nooit tevoren. En met de schamele 12,3 procent voor Open Vld heeft lijsttrekker Dirk Van Mechelen absoluut niet gekregen wat hij na tien jaar goed bestuur als Vlaams minister heeft verdiend.
Ik denk dat die slechte score te wijten is aan een combinatie van twee factoren: de crisis (in moeilijke tijden zijn liberale partijen niet populair) en de fouten van Bart Somers. Die laatste factor wordt bevestigd door het aantal voorkeurstemmen: 11.758 stuks is erg weinig voor iemand die zowel partijvoorzitter als burgemeester van Mechelen is.

Die Antwerpse voorkeurstemmen reveleren nog meer spektakel. Bart De Wever scoorde er bijna net zo veel als Kris Peeters. Filip Dewinter verloor een derde van zijn kiezers. En Inge Vervotte bewees wat we al dachten: zelfs als je haar ondersteboven aan de achterkant van de lijst zet, dan nog blijft ze een stemmenkanon. Ook opmerkelijk: het CD&V-fenomeen Tinne Rombouts uit Hoogstraten, die met 33.000 stemmen beter presteert dan Patrick Janssens en Mieke Vogels.

Maandag bogen de partijbesturen zich over de resultaten van de stembusslag. Bij Open Vld zal de verwarring nog wel even blijven duren. Twee andere partijen rechts van de liberalen weten wél waar ze aan toe zijn. LDD kwam als winnaar uit de verkiezingen, maar de score viel tegen en in de provincie Antwerpen scoorde de partij het zwakst en haalde ze met 5,1 procent maar nét de kiesdrempel en de bijbehorende zetel voor Jurgen Verstrepen.

LDD is er in Antwerpen niet in geslaagd om de grote partijen bang te maken. En dan is er Vlaams Belang. Die partij zit met een levensgroot probleem. Nu ze haar monopolie kwijt is, zal ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden om in de toekomst nog meer uitstroom van kiezers te vermijden. De VB’ers kunnen alleen maar hopen dat N-VA in de nieuwe regering stapt en zich vervolgens zwaar verbrandt. Doet Bart De Wever dat niet, dan kan hij de komende jaren steeds meer evolueren als kopman van de oppositie.

Anders gezegd: dan kan hij het succesverhaal herhalen dat Filip Dewinter de voorbije twintig jaar schreef. Het VB maakt voorlopig geen aanstalten tot ingrijpende interne wijzigingen. Kan dat wel, nadat je zo’n genadeloze opdonder hebt gekregen?

door Lex MOOLENAAR
MEEST RECENT