Kiezers Vlaams Belang beschaamd om stemgedrag

In de krant van vandaag vindt u een onderzoek van de Katholieke Hogeschool van de Kempen in Geel naar het stemgedrag van de Kempenaar bij de Vlaamse verkiezingen van 7 juni. Dat levert enkele verrassende en moeilijk verklaarbare resultaten op.

Gva.be

Neem nu de uitslag voor het Vlaams Belang. Die partij zou in de Kempen 8,6 procent van de stemmen halen. Wanneer we dat resultaat vergelijken met het percentage dat het VB in 2004 haalde in pakweg de Kempense kantons Herentals, Hoogstraten, Mol, Turnhout, Heist-op-den-Berg en Westerlo, dan krijgen we te maken met een achteruitgang van 66 procent... In voornoemde kantons haalde het VB toen tussen de 21,5 en 28,6 procent.

Nu leverden de Vlaamse verkiezingen van 2004 voor het Vlaams Belang een ongewoon hoge score op. Overal. Wellicht worden die uitslagen nooit meer geëvenaard. Nergens. Maar toch... Drie keer minder halen in amper vijf jaar is wel een héél groot verschil. Onverklaarbaar groot. Temeer omdat de uitslagen van de andere partijen wel sporen met het in 2004 behaalde percentage.

Of misschien is er toch wel een verklaring. Wanneer we gaan kijken naar de antwoorden op de vraag op welke partij de ondervraagden vijf jaar geleden hebben gestemd, dan stellen we iets raars vast.

Volgens deze enquête zou in 2004 slechts 7,8 procent van de Kempenaars voor het Vlaams Belang hebben gekozen. Terwijl de officiële uitslag zegt dat het gemiddeld ergens rond de 24 tot 25 procent lag.

Daar is slechts één uitleg voor: de kiezers van het Vlaams Belang durven niet uit te komen voor hun stemgedrag. Niet voor dat in het verleden, en niet voor dat van de toekomst. Misschien zitten bij de 22,3 procent van de ondervraagden die beweren nog niet te weten voor wie op 7 juni te stemmen, wel ongewoon veel kiezers voor het Vlaams Belang...

Dat is trouwens ook de reden waarom die partij in dit soort van onderzoeken steeds onderschat wordt. Het Vlaams Belang scoort bij de verkiezingen altijd beter dan de opiniepeilingen doen vermoeden. Blijkbaar is men beschaamd toe te geven dat men voor het Vlaams Belang stemt. Durft men dat niet openlijk te bekennen.

Bij de LDD ligt dat dan weer helemaal anders. Meer dan één op de vijf van de Kempense jongeren zegt op 7 juni voor die partij te zullen stemmen. Dát is het andere verrassende resultaat van deze peiling.

door Paul GEUDENS

Vastgoed

Jobs in de regio