N-VA wil bestuur van banken aanpakken

De N-VA wil de samenstelling van de raden van bestuur van de banken en de verloning van de toplui aanpakken. Dat zijn twee van de maatregelen die de partij voorgesteld heeft om het financiële systeem te hervormen.

De N-VA pleit voor aantoonbare bankervaring in de raden van bestuur van de banken, en dat kan voor de partij door de CBFA gecontroleerd worden.

belga.be

"De raad van bestuur van Dexia zat vol politiekers en die Fortis vol met mensen waarvan de naam begint met een kleine 'd' of 'v'", zegt Kamerfractieleider en commissielid Jan Jambon. "Ik ben er niet van overtuigd dat die allemaal de volle competentie in huis hebben." De partij wil ook dat de variabele, prestatiegebonden, verloning van de topbankiers meer afhankelijk wordt gemaakt van de lange termijn. Dat kan bijvoorbeeld door die uit te keren in aandelen die dan wel niet onmiddellijk verkocht mogen worden. De verloning van de toplui moet bovendien apart goedgekeurd worden op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, en niet binnen het geheel van de jaarrekening.