EU-Commissie onderzoekt luchtvaartallianties

EU-Commissie onderzoekt luchtvaartallianties

EU-Commissie onderzoekt luchtvaartallianties

Print
De Europese Commissie gaat onderzoeken of dat de intensieve samenwerking van sommige luchtvaartmaatschappijen binnen de allianties Star Alliance en oneworld in strijd is met de Europese concurrentieregels. Dat heeft de Commissie meegedeeld.

De Commissie opent twee formele onderzoeken: één naar de bestaande en geplande samenwerking tussen Air Canada, Continental, Lufthansa en United binnen Star Alliance en één naar de geplande samenwerking tussen American Airlines, British Airways en Iberia binnen oneworld.

De Commissie stelt dat de samenwerkingsovereenkomsten tussen de betrokken maatschappijen op de belangrijkste vliegroutes tussen Noord-Amerika en Europa veel verder reiken dan de gebruikelijke samenwerking. De maatschappijen willen volgens de Commissie vluchtschema's, capaciteit, prijzen en inkomsten samen beheren, de inkomsten delen en tickets verkopen zonder onderscheid te maken tussen de maatschappijen. De Commissie zal nagaan of deze vorm van samenwerking de concurrentie op sommige trans-Atlantische routes beperkt.

Nu in het nieuws