1 / 2

Bouwbedrijven zien toekomst somber in

Het vertrouwen van de Vlaamse bouwbedrijven in de nabije toekomst heeft een nieuwe dieptepunt bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie.

Er zijn meer pessimistisch dan optimistisch gestemde bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bouwondernemingen in het eerste kwartaal van 2009.

belga.be

"De financiële en economische crisis slaat in alle hevigheid toe", stelt Bouwunie. Enkel de tevredenheid met de eigen onderneming scoort nog voldoende (71 procent). Tegelijkertijd betekent dit echter dat bijna drie op de tien bedrijfsleiders "het momenteel niet echt goed ziet zitten", zo luidt het. Alle andere parameters scoren slecht. Zo heeft ruim een kwart van de bouwbedrijven minder werk dan eind vorig jaar en verwacht een op de vijf in het volgende kwartaal nog minder werk. Vierendertig procent van de bouwbedrijven zegt nu meer last te hebben van slechte betalers dan voorheen. Al deze negatieve elementen hebben nog niet veel invloed op de werkgelegenheidsverwachtingen. Slechts 6 procent van de Vlaamse bouwbedrijven verwacht in de nabije toekomst werknemers te ontslaan. "Goede vaklui zijn en blijven schaars waardoor de bedrijven hen zo lang mogelijk willen behouden", zegt Bouwunie.