Na stadion en Oosterweel: de nieuwe Scheldekaaien

Print
Deze week staat Antwerpen in het teken van zijn drie grootste infrastructuurprojecten voor de komende decennia. Gisteravond boog de gemeenteraad zich over het voetbalstadion, vandaag bekijkt het Vlaams Parlement de Oosterweelverbinding en donderdagavond start een driedaags symposium over de heraanleg van de Scheldekaaien.
Allereerst: het stadion. Nadat Dirk Van Mechelen op zijn nieuwjaarsreceptie Petroleum Zuid (IPZ) feestelijk had uitgeroepen tot de uitverkoren locatie, onthulden wij op 26 januari de inhoud van een geheime nota met alle afspraken tussen de Vlaamse regering en het stadsbestuur.

Daaruit bleek onder meer dat Vlaanderen zal zorgen voor een bijkomende tramlijn naar het stadion, een openbaarvervoerplein en een tramstelplaats in de berm van de Ring. Sindsdien is het dossier helemaal stilgevallen.

In de wandelgangen vernemen we dat Van Mechelen voor zijn beurt zou hebben gesproken en dat er zeker nog geen eensgezindheid zou zijn over alle punten en komma’s in het dossier. Vraagtekens dus.

Ook de verkoop van de IPZ-gronden naast de stadionsite aan Patrick Vanoppen, de would-be grootaandeelhouder van Germinal Beerschot, blijft schimmig. Het stadsbestuur en de Vlaamse administratie beweren bij hoog en laag dat ze daarover vooraf niet zijn ingelicht. Bevoegd federaal minister Steven Vanackere (CD&V) blijft volhouden dat dit wél is gebeurd. Iemand is aan het liegen, maar wie? Is dit pre-electoraal gespin?

Het dossier van de Oosterweel dan. Dat is al helemaal in de ban van de verkiezingen. We vragen ons af welk wit konijn ministerpresident Kris Peeters uit zijn hoed kan toveren om de standpunten van Open Vld (pro BAM) en sp.a (pro Arup/SUM, het vierde tracé) te verzoenen. De kans is groot dat dit niet lukt en dat er voor de verkiezingen van juni geen definitieve keuze wordt gemaakt.

Wellicht brengt de tweede helft van de week beter nieuws. De eerste fase van het masterplan voor de Scheldekaaien is afgerond. De ontwerpers hebben de kaaien in zones verdeeld, die elk een eigen bestemming krijgen in het geheel.

Een tip van de sluier: een stuk rivierpark bij de Droogdokken, een recreatieve zone tussen het Eilandje en de Sint-Jansvliet, een strook voor rustzoekers op het Zuid en Sint-Andries... Woensdag weten we meer over het ontwerp, een groots project voor al wie van Antwerpen en zijn Schelde houdt.

Lex MOOLENAAR

.

Nu in het nieuws