Hier zou Fritzl pas na vijf jaar voor rechter komen

De burgemeester van Sankt-Pölten heeft gisterenavond de internationale pers ontvangen op zijn stadhuis. Vandaag wordt een toeristische rondleiding gegeven aan 200 journalisten. In de hoop dat daar wat toeristische reportages uit voortvloeien. De wereld moet Sankt-Pölten leren kennen.

Gva.be

Zoals de voorzitster van de rechtbank gisteren zei: wat in de kelder van Josef Fritzl gebeurde, is het werk van één man. De rest van de stad heeft daar niets mee te maken. Dat is juist. Het is niet omdat een Dutroux in ons land actief was, dat alle Belgen pedofielen zijn.

Toch heb ik moeite met het initiatief van de burgemeester. Hij wil een duivelse figuur als Fritzl gebruiken om zijn stadje positief in het nieuws te brengen. Dat is ongepast. Het getuigt ook van weinig eerbied voor de slachtoffers. Het neigt zelfs naar lijkenpikkerij. Ziet u de burgemeester van Sars-la-Buissière al promotours geven rond het gruwelhuis van Marc Dutroux? Je zou wat horen.

Dat Fritzl de processen-verbaal van zijn ondervragingen voor 4 miljoen tracht te verkopen, dat is nog enigszins te begrijpen. De man heeft geen enkel normbesef, dat heeft hij bewezen. Maar dat stadsbesturen zich prostitueren, dat gaat mijn bevattingsvermogen te boven.

Voor het Oostenrijkse gerecht is wél enige lof op zijn plaats. Minder dan een jaar na de gruwelijke ontdekking in de kelder van Fritzl de beklaagde al voor de rechtbank brengen, dat is knap. In ons land zou dat minstens vijf jaar duren. We verwijzen nogmaals naar Dutroux. Het is ook de bedoeling dat het proces slechts vijf dagen duurt. Hier zou een dergelijke zaak al vlug een paar maanden in beslag nemen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck wil de assisenprocedure hervormen. Misschien kan hij inspiratie putten uit het Oostenrijkse model. Ook daar wordt voor de zwaarste misdrijven een beroep gedaan op volksjury’s, maar dat belet niet dat een en ander vlug en efficiënt verloopt.

De slachtoffers van de beschuldigde worden er door het gerecht met veel respect behandeld en beschermd tegen te veel nieuwsgierigheid. De kinderen van Josef Fritzl getuigen er per video. Zo worden al te pijnlijke confrontaties uit de weg gegaan. Die zijn onmenselijk zwaar en bovendien vaak overbodig.

Een les voor het Belgisch gerecht, dat dringend aan modernisering toe is.

door Paul GEUDENS

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws