Eurozone ziet 453.000 jobs verloren gaan

De werkgelegenheid in de eurozone is in het vierde kwartaal van 2008 met 0,3 procent gedaald. Dat blijkt uit voorlopige statistieken die Eurostat heeft gepubliceerd. Het betekent concreet dat er in de zestien eurolanden 453.000 jobs verloren gingen.

Niet alleen in de eurozone, waar de euro als eenheidsmunt geldt, maar ook in de hele Europese Unie kromp de werkgelegenheid in vergelijking met het derde kwartaal met 0,3 procent.

belga.be

Bijna 672.000 mensen verloren hun baan in een van de 27 lidstaten. Ook in het derde kwartaal kenden zowel de eurozone als de EU al een terugval. De Belgische werkgelegenheid steeg tijdens het derde kwartaal met 0,3 procent en bleef stabiel gedurende het vierde kwartaal. Over heel 2008 steeg de werkgelegenheid zowel in de eurozone als in de Europese Unie met 0,8 procent. Er wordt echter aangenomen dat de impact van de financiële crisis op de werkgelegenheidscijfers zich pas echt zal tonen in 2009. De Europese Commissie bijvoorbeeld vreest dat er dit jaar 3,5 miljoen jobs verloren zullen gaan in de Europese Unie.