1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Kartel weet (bijna) alles van Oud-Turnhout

Het Kartel won de quiz 150 jaar Oud-Turnhout

Wat enkele weken geleden een nog quasi onmogelijke opdracht leek, werd vrijdagavond in het OC De Djoelen toch waargemaakt: ruim 150 Oud-Turnhoutenaren schreven zich in om deel te nemen aan een quiz over 150 jaar Oud-Turnhout.

Herman Verstraelen

Uiteraard stond die quiz in het teken van de viering rond 150 jaar onafhankelijkheid. De grote bekommernis bij alle deelnemers was dan ook dat het allemaal iets te historisch getint zou zijn. “En dan moeten we ongetwijfeld afhaken,” luidde het bij heel wat deelnemers.Hun vrees bleek uiteindelijk ongegrond, want de samenstellers - zeg maar de plaatselijke afdeling van GROEN! - knutselden een leuke mix van actuele en historische vragen in elkaar, aangevuld met allerlei praktische dingen die iedere Oud-Turnhoutenaar in feite zou moeten weten.Zou, want toen bijvoorbeeld heel concreet de vraag werd gesteld wat de officiële naam is van het Dorpscafé aan De Djoelen kwam er een geanimeerd debat op gang. De discussie ging zelfs zo ver dat een jurylid uiteindelijk even naar buiten moest om het juiste antwoord voor alle zekerheid nog te checken. Om dan even later triomfantelijk mee te kunnen delen dat zelfs de burgemeester het hier bij het verkeerde eind had…

ValstrikkenHet was niet het enige ludieke moment van de avond die al leuk begon toen een ploeg zich aanbood met welgeteld 750 eurocenten als inschrijvingsgeld: 150 cent per persoon. Symbolischer kon niet. Enige beroering ook telkens heel wat geboren en getogen Oud-Turnhoutenaren met open ogen en oren in de valstrik(ken) stapten die de opstellers handig verborgen in hun vragen.Maar nu weet iedereen wel weer dat Schoonbroek ooit deel uitmaakte van Oud-Turnhout en dat niet alle muziekoptredens plaatsvinden in De Djoelen. Hoe lang er bij de quizploeg van heemkundekring Corsendonca nog nagepraat is over het fout beantwoorden van de vraag in welk jaar Oud-Turnhout onafhankelijk werd, weten we niet…Rond de klok van middernacht werd de eindbalans opgemaakt en - wat iedereen ondertussen al wel had begrepen - bleek nog waar te zijn ook/ Het Kartel, met in haar rangen burgemeester Kersemans - kroonde zich tot winnaar van deze quiz. Een verdiende, maar ook heel sportieve winnaar want “omdat er zoveel beleidsmensen in deze ploeg zitten, hebben we besloten onze eerste prijs te schenken aan de runner up: het team van Schuurhoven.”De vijf teamleden moeten wel nog even wachten op de hoofdprijs: een boek over 150 jaar Oud-Turnhout. Jan Sels, voorzitter van Corsendonca, legt  momenteel de laatste hand aan dit boek, maar beloofde alvast dat de quizwinnaars er een plaatsje in zullen krijgen. De opstellers van de quiz hadden ook nog een leuke verrassing in petto. Alle teams kregen een cd mee naar huis waar alle vragen én correcte antwoorden op staan.

Schuurhoven eindigde op een mooie tweede plaats

De uitslag:1. Het Kartel (123 punten); 2. Schuurhoven (118); 3. De Bever (114); 4. Barbaarculturen (114); 5. Wereldwinkel (113); 6. ZWAPT (110); 7. De vrienden van de jury (106); 8. Corsendonca (106); 9. KAV Oud-Turnhout (104); 10. GOEZOT ! (103); 11. Sportpromotie (103); 12. De Roadrunners (102); 13. Rode Kruis Oud-Turnhout (102); 14. KWiBussen (100); 15. BAPT (99); 16. De Gooltjes (99); 17. Oosthoven boven! (97), 18. Onze hoopjes (94); 19. Landelijke Gilde (91); 20. Geptspleintje oneven (91); 21. Geptspleintje even (91); 22. Ansarat (88); 23. OKRA St. Bavo I (84); 24. OKRA St. Bavo II (82); 25. De veel te korte benen maar het uiterlijk doet er toch niet toe (79); 26. Jeugdraad (75); 27. Landelijke Gilden (vrouwen) (72); 28. Team Darisdonk (71); 29. De Vriendinnen (68); 30. Ansarat en de vrolijke vrienden (62); 31. KLJ 2 (50); 32. KLJ 1 (50).

Herman Verstraelen

MEER OVER Ierland

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio