IJslandse bank Straumur Burdaras sluit

De IJslandse investeringsbank Straumur Burdaras zet haar activiteiten stop wegens onvoldoende liquiditeiten. De staat zou de controle over de activiteiten overnemen.

"Ondanks de sterke kapitaalpositie en de steun van de geldschieters, meent Straumur Burdaras dat haar liquide middelen onvoldoende zijn om de activiteiten te verzekeren", stelt de bank.

belga.be

De financiële toezichthouder ISFA heeft daarop besloten om de bevoegdheden van de algemene aandeelhoudersvergadering van Straumur over te nemen en onmiddellijk de volledige raad van bestuur te schorsen. Er is een beslissingscomité opgericht die de bevoegdheden van de raad van bestuur overneemt. "Als gevolg daarvan is Straumur gesloten", aldus de bank, die eraan toevoegt dat haar fondsen, als gevolg van een maatregel die in oktober werd goedgekeurd door de staat, gegarandeerd zijn. In oktober nationaliseerde de IJslandse staat namelijk de drie belangrijkste banken van het land, die zwaar getroffen werden door de internationale financiële crisis.