1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jelle Cleymans en Karin Jacobs veroveren harten met kindercabaret

Momenteel toeren Karin Jacobs en haar zoon Jelle Cleymans doorheen culturele centra in Vlaanderen met hun voorstelling ‘Op een surfplank naar de maan’. Karin schreef kindergedichten en Jelle zette er muziek op. “Noem onze voorstelling maar gerust cabaret voor kinderen.

ellisvanbrussel

” luidt het. Naar aanleiding van de junior journalistwedstrijd in Edegem, stopten ze ook even in Hof ter Elst om kinderen en volwassenen mee te nemen op hun warme en grappige tocht.

Samenwerking moeder-zoon

“Jelle deed vroeger vaak mee aan voordrachtwedstrijden.” begint Karin. “Het was dan steeds een zoektocht om een leuk gedicht te vinden dat je ook expressief kon voordragen. Een ander probleem was dan weer dat velen dezelfde gedichten gebruikten, zoals die van Annie M.G.Schmidt. Daarom besloot ik zelf kindergedichten te schrijven, die op het lijf geschreven waren van Jelle en zijn zus.” “Mijn moeder is nogal een bescheiden vrouw.” gaat Jelle verder. “Ik heb altijd geweten dat er veel potentieel in haar werk zit en dat zij zelf ook goed gedichten kan voordragen. Mama kreeg zoveel materiaal bijeen dat haar echtgenoot en ik vonden dat het zonde zou zijn mocht ze er niets mee doen.Het is nochtans niet eenvoudig om poëzie voor kinderen te schrijven die ze op eigen iniatief lezen.” vindt Jelle. “De thema’s moeten de kinderen kunnen boeien: knotsgek, maar ook wat serieuzer, net als bij gedichten van Annie M.G. Schmidt.”  Jelle zette muziek onder enkele van Jacobs gedichten: “Ik heb doelbewust een selectie gemaakt uit de gedichten van mijn moeder. Eénmaal ik de juiste gedichten had gekozen, volgde de muziek snel en vlot en kreeg ik veel ideeën.” Hun eerste samenwerking dateert echter wanneer Jelle 18 maanden was. ” Ik speelde toen in het Koninklijk Jeugdtheater van Antwerpen in het stuk ‘De Toverfluit’. Op het einde moest ik opkomen met een baby in mijn armen en tijdens die voorstelling gebruikten ze een levend kindje, dat Jelle was.” vertelt Karin.

Identificatie

Naast hun toernee doorheen de culturele centra geven moeder en zoon ook schoolvoorstellingen. “In scholen spelen we voor een publiek van het derde leerjaar.” klinkt het. Maar ook volwassenen genieten mee van de voorstelling. “Volwassen lachen om andere dingen of zijn ontroerd tijdens de voorstelling.” zegt Karin. ” Mijn gedichten zijn ook autobiografisch. Kinderen identificeren zich makkelijker met Jelle, terwijl ik nostalgische gevoelens oproep bij volwassenen.” Tijdens hun voorstelling is er ruimte voor spontane interactie met het publiek. “Ik heb vroeger veel jeugdtoneel gespeeld, dus ik ken de reacties van het publiek.” volgens Karen. Ook Jelle kent het jeugdig publiek zeer goed. “Toch is ‘Spring iets helemaal anders dan dit. Deze voorstelling is ook helemaal van ons. Dit is een mooie mix tussen muziek en een voorstelling. Bijkomend voordeel is dat ik misschien meer up to date ben met de woordenschat van de jongeren.”

‘Geen schande om iets voor kinderen te doen’

Jelle is nu volop in het Fakkeltheater aan het repeteren voor de thriller ‘De Muizenval’, naar een stuk van Agatha Christie. In het najaar start hij ook met een kleinkunstprogramma samen met Lucas Van Den Eynde en Yasmine. Daarnaast heeft Jelle ook nog zijn rol in ‘Thuis’. “Maar als Ketnet morgen naar me toekomt met een goed en leuk format voor kinderen, zeg ik ook ja. Het is geen schande om iets voor kinderen te doen.” vindt Jelle. Ondertussen is Karin ook bezig met een gedichtenreeks, die best wel als ‘erotisch’ omschreven kan worden, zonder lichaamsdelen te benoemen. “Het wordt een grappige en fantasierijke bundel, die ik ooit tegen een Valentijn wil uitgeven.” zegt Karin. In september verschijnt de opvolger van ‘Op een surfplank naar de maan’, met ook bijhorende CD. Data van hun toernee vind je op www.davidsfonds.be.

Ellis Van Brussel