1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Realisme belangrijker dan wijzigingen akkoord Fortis

Het woord is weer aan de aandeelhouders van de beursgenoteerde Fortis-holding. Zij moeten begin april beslissen of ze het nieuwe akkoord tussen de Belgische regering en BNP Paribas aanvaarden. Een vorig voorstel schoten ze in februari nog nipt af.

Gva.be

Wie aan schriftvergelijking doet, zal niet al te veel wijzigingen vinden. Ja, de Fransen nemen nu een groter deel van Fortis Insurance Belgium over, waardoor ze er belang bij hebben om meer verzekeringsproducten te verkopen. Maar is er wel zoveel verschil? In het verworpen voorstel zouden ze een participatie van 10% in de verzekeringsmaatschappij nemen. Nu verwerven ze via Fortis Bank, waarin ze 75% bezitten, een kwart van de aandelen. Dat komt economisch neer op 75% x 25%, of 19%. We zullen de verandering best niet overdrijven, zeker?

Meer waarde heeft het distributieakkoord. BNP Paribas garandeert dat het tot minstens 2020 verzekeringspolissen van Fortis Insurance Belgium zal verkopen via zijn bankloketten. Een dergelijk verkoopkanaal is erg belangrijk voor een verzekeraar. Vooral dan voor spaarverzekeringen die nauw aansluiten bij bancaire producten zoals levensverzekeringen. Maar veel zal hier afhangen van het enthousiame waarmee de verkoop zal gebeuren. Voluit of met de handrem op? Want vanaf nu zal BNP meer verdienen op de verkoop van eigen bankproducten dan op verzekeringen van Fortis Insurance.

En dan de lagere bijdrage aan het stroppenfonds, waarin de beleggingen in bedrijfsobligaties waarvan de terugbetaling onzeker is, werden ondergebracht. De Fortis-holding - en dus onrechtstreeks de aandeelhouders - moeten er 240 miljoen euro minder instoppen. Dat betekent dat hun risico (niet hun verlies!) wordt verminderd. Maar met 2,3 miljard aandelen van Fortis in omloop komt dat neer op iets meer dan 10 cent per titel.

Voor aandeelhouders die pas recentelijk aandelen van Fortis rond 1 euro kochten, is dit alles wellicht een goede zaak. Zij zien de waarde van hun belegging procentueel gevoelig stijgen. Maar voor de echte slachtoffers die nog tegen 30 euro aandelen instapten, blijft het weinig of niets.

Toch moet iedereen realist genoeg zijn om te beseffen dat er geen wonderoplossing is. Als de aandeelhouders van KBC en Dexia het voorbije jaar eveneens 94% van hun investering in rook zagen opgaan, moeten die van Fortis weten dat er ook voor hen weinig extra inzit.

door Johan VAN GEYTE