Van Mechelen weet wat hij zegt over Oosterweel

Vlaams minister Dirk Van Mechelen lag woensdag behoorlijk onder vuur. Door zo snel na de presentatie van het nieuwe onderzoek rond de Oosterweelverbinding resoluut te kiezen voor het BAM-tracé, heeft hij zichzelf politiek compleet geïsoleerd.

Gva.be

Met uitzondering van de BAM en de ondernemers van Voka en Unizo, is eigenlijk geen enkele partij of organisatie het met hem eens. En hoewel ook wij vinden dat Van Mechelen te kort door de bocht is gegaan in zijn reactie op het rapport, nemen we het toch voor hem op. De minister van Open Vld heeft namelijk meer dan wie ook recht van spreken in dit dossier.

Toen in 2000 het Masterplan voor de mobiliteit rond Antwerpen vorm kreeg, stond Van Mechelen samen met toenmalig minister van Mobiliteit Steve Stevaert (sp.a) aan de wieg. Van alle politici die toen hun verantwoordelijkheid opnamen, zit hij als enige nog op zijn stoel.

Van Mechelen kent het Oosterweelverhaal door en door. In de loop van dit decennium begeleidde hij alle stappen op het gebied van ruimtelijke ordening. En als minister van Financiën zorgde hij er drie keer voor dat de financiële fundamenten van het Masterplan sterk genoeg bleven.

Zijn uitgangspunt daarbij was dat het Masterplan grotendeels moest worden betaald met de tol van de Oosterweel, niet met belastinggeld. In die context heeft Van Mechelen een ijzersterk argument wanneer hij zegt dat het dure tunneltracé van stRaten-generaal, dat alleen kan met tolheffing aan de Kennedytunnel, de dagelijkse gebruikers van die tunnel elk jaar bijna een maandloon zal kosten.

Van Mechelen wijst ook terecht op het uitstel dat nieuw studiewerk en de keuze voor een ander tracé dan dat van de BAM zullen opleveren: minstens twee jaar. En dat terwijl we al sinds 1996 plannen aan het maken zijn om het Antwerpse verkeersinfarct op te lossen. Hoe lang blijven we dat nog doen? Wanneer gaan we eindelijk eens over tot actie? De dagelijkse gebruikers van de Ring worden er moedeloos van. De Vlaamse regering moet echt voor de verkiezingen van juni de knoop doorhakken.

Met zijn wilde actie van woensdag had Dirk Van Mechelen overigens ook electorale bedoelingen. Als Antwerpse lijsttrekker voor Open Vld heeft hij een duidelijke politieke verklaring afgelegd: alle fans van de Lange Wapper kunnen maar beter voor Van Mechelen kiezen, want CD&V en sp.a beginnen steeds meer af te wijken van de koers die ze de voorbije jaren hebben gevolgd.

door Lex MOOLENAAR