Alliance wil wasmachinefabriek in Wevelgem sluiten

Alliance, producent van industriële wasmachines, wil zijn vestiging in het West-Vlaamse Wevelgem sluiten. Dat is gezegd op een bijzondere ondernemingsraad, zo melden de vakbonden. Van de 205 banen zijn er 166 bedreigd.

Volgens de vakbonden, die het personeel aan het inlichten zijn, zou Alliance Wevelgem, het vroeger Ipso, naar Tsjechië trekken omdat de winstmarges er een pak hoger liggen.

belga.be

"Alliance maakte in het verleden al eenzelfde beweging met Primus in Gullegem, maar toch is het schrikken", zegt Dieter Masschelein van ABVV Metaal. "Ipso was een Wevelgems bedrijf met allemaal werkkrachten uit de regio. Het is jammer dat een Amerikaanse groep nu beslist om de activiteiten hier te staken, ondanks dat de vestiging hier goed draait en ook winst maakt."Het bedrijf haalt ook aan dat de constante vraag naar innovatie en investeringen om milieuvriendelijke wasmachines te produceren de kosten opdrijft, wat een van de belangrijkste redenen is van de verhuis. Alliance zou de activiteiten staken in het eerste kwartaal van 2015. Vanaf augustus 2014, na het zomerreces dus, zouden de eerste ontslagen vallen. Honderdzevenentwintig arbeiders en 39 bedienden zouden op zoek moeten naar een nieuwe job. Er zou nog een veertigtal banen behouden blijven in Wevelgem, want Alliance wil wel de verkoopdienst en het verdeelcentrum behouden. "We gaan nu zo snel mogelijk de onderhandelingen op gang trekken om tot een goed sociaal plan te komen voor onze mensen", besluit Masschelein.

Nu in het nieuws