IMF bezorgd over verdubbeling aantal slechte leningen in eurozone

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ongerust over het feit dat het aantal slechte leningen in de eurozone nog altijd blijft toenemen. Volgens de internationale instelling ligt hun omvang momenteel op 800 miljard dollar, een verdubbeling tegenover 2009.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Global Financial Stability Report van het IMF. Die kredieten vormen een rem op de economie en moeten dus zo snel mogelijk worden opgeruimd.

Vooral de banken uit de crisislanden zijn kwetsbaar, blijkt uit het rapport. Het gaat dan om Griekenland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal of Slovenië. Het IMF waarschuwt dat de portefeuille slechte kredieten een bedreiging vormt voor de solvabiliteit van de banken en ook hun capaciteit om de economie te ondersteunen onder druk zet. "Ondanks de lage rentes, wordt er niet veel meer uitgeleend", is de vaststelling. Momenteel wordt onder toezicht van de ECB een balansonderzoek bij de banken gedaan, een zogenaamde "asset quality review". Daaruit zal dan moeten blijken of de banken moeten geherkapitaliseerd worden. Nadien volgen er nog stresstests op 124 banken in 22 landen, waarvan de resultaten tegen oktober verwacht worden. Het IMF meent dat de ECB niet alleen de gebreken mag vaststellen, maar ook ervoor moet zorgen dat er een oplossing komt, zelfs als daarbij Europese banken moeten worden gesloten. Zonder oplossing wordt het economisch herstel gehypothekeerd, luidt het. Bovendien mag die oplossing het vertrouwen van de financiële markten niet aantasten.

Nu in het nieuws