Geen stopgezette samenwerking na nieuwe audits Colruyt bij niet-Europese leveranciers

Colruyt heeft na een nieuwe auditronde naar de werkomstandigheden bij niet-Europese leveranciers van huismerken in voeding bij 30 producenten punten ter verbetering vastgesteld. Zij kregen een verbeterplan en worden nog dit jaar opnieuw gecontroleerd.

belga.be

Vier producenten voldeden onmiddellijk aan de vooropgestelde vereisten. Bij eerdere audits zette de retailgroep uit Halle wel de samenwerking stop met bedrijven die niet voldeden of niet wensten samen te werken.

Sinds mei 2013 liet Colruyt in het kader van de duurzaamheid nieuwe controles uitvoeren bij 34 producenten uit zogenaamde "risicolanden" buiten Europa. Het gaat bijvoorbeeld om producenten van verwerkte producten zoals diepvriesvis, ingeblikte ananas of kokosmelk.Er werden vooral onregelmatigheden vastgesteld rond veiligheid, gezondheid, werktijden en verloning. "De resultaten van deze eerste auditronde zijn voor ons geen reden om de samenwerking met de niet-conforme producenten te stoppen. Zij hebben verklaard de nodige verbeteringen door te voeren, en wij zijn bereid om hen daarvoor de nodige tijd te geven. Alleen bij zware overtredingen of onwil om essentiële punten te verbeteren, nemen we sancties en kan de samenwerking uiteindelijk stopgezet worden", zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral in het persbericht.Voor Bral zijn de resultaten vergelijkbaar met die van de eerste audits bij niet-Europese non-foodfabrieken in 2002. Colruyt Group doet al sinds 2002 audits bij niet-Europese non-foodleveranciers en zag er naar eigen zeggen de werkomstandigheden geleidelijk verbeteren.Eind 2014 zal Colruyt nog een 70-tal andere producenten auditeren. Colruyt wil tegen juni 2016 alle producenten van de huisproducten in risicolanden gescreend hebben, met als doel dat twee op de drie een goede beoordeling behaalt of een score die met minimale aanpassingen kan worden verbeterd. Tegen juni 2018 moet dat ruim 90 procent zijn.