Draghi verwacht tot eind 2016 lage inflatie in eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht tot eind 2016 een lage inflatie in de eurozone. In de nieuwe prognose van donderdag gaat men voor het lopende jaar zelfs uit van een inflatieniveau van 1 procent, tegen een eerdere prognose van 1,1 procent.

In 2015 en 2016 zou de inflatie slechts lichtjes stijgen, tot respectievelijk 1,3 procent en 1,5 procent, verwacht ECB-voorzitter Mario Draghi.

belga.be

Dat is dus nog ver onder de doelstelling van bijna 2 procent waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Een te lage inflatie kan wegen op het consumptiepatroon en bemoeilijkt ook de afbetaling van schulden. Draghi beklemtoonde donderdag dat de Europese Centrale Bank haar beleid van rentevoeten aan het huidige lage niveau zal voortzetten, of nog verder verlagen, en "dat voor een lange periode". De ECB publiceerde donderdag ook nieuwe groeicijfers voor de eurozone: voor dit jaar wordt de prognose verhoogd van 1,1 naar 1,2 procent. De werkloosheid is gestabiliseerd en de binnenlandse vraag zou moeten aantrekken, aldus Draghi. In 2015 verwacht de ECB een economische groei van 1,5 procent en in 2016 van 1,8 procent. Het is de eerste maal dat de ECB zo ver vooruitkijkt. Draghi gaf toe dat de risico's in Oekraïne substantieel zijn, maar beklemtoonde tegelijk dat de geld- en handelsstromen tussen dat land en de eurozone te klein zijn om de euro te besmetten. De vergadering van gouverneurs bij de ECB heeft eerder donderdag de belangrijkste rentevoet onveranderd gelaten op 0,25 procent. Sommige analisten hadden een ingreep verwacht, precies om de inflatie wat aan te wakkeren.