Opnieuw recordaantal octrooiaanvragen ingediend bij Europees Octrooibureau

Print
Het Europees Octrooibureau (EOB) ontving in 2013 opnieuw een recordaantal van 266.000 octrooiaanvragen. Het gaat om een stijging met 2,8 procent in vergelijking met het jaar voordien, toen 258.000 octrooiaanvragen werden geregistreerd. Het aantal aanvragen uit België is vorig jaar fors gedaald met 7,4 procent.
Ons land belandde met 2.243 ingediende patentaanvragen, goed voor 1 procent van alle aanvragen, op de 17de plaats in de landenranking. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers van het Europees Octrooibureau.

Het aantal toegekende octrooien bedroeg 66.700, of 1,6 procent meer dan in 2012 (65.600 toegekende octrooien). De meeste aanvragen voor een patent op de Europese markt kwamen uit de Verenigde Staten, met 64.967 aanvragen goed voor 24 procent. Op twee staat Japan met 52.437 aanvragen (20 procent), gevolgd door Duitsland met 32.022 aanvragen (12 procent). De top tien wordt vervolledigd door China, Zuid-Korea, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Van alle aanvragen was overigens 35 procent afkomstig van de 38 EOB-leden. Wanneer wordt gekeken naar het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners liggen de kaarten enigszins anders. Die ranking wordt met 832 octrooiaanvragen per miljoen inwoners aangevoerd door Zwitserland, gevolgd door Zweden (402) en Finland (360). België bezet met 181 octrooiaanvragen een mooie achtste stek, en doet het daarbij veel beter dan het Europese gemiddelde van 129 octrooiaanvragen per miljoen inwoners. "De vraag naar octrooibescherming in Europa is voor het vierde jaar op rij gestegen. Uit deze toename blijkt dat bedrijven overal ter wereld Europa steeds meer beschouwen als een belangrijk centrum van innovatie. De sterke positie van Europese bedrijven in industrietakken waar veel octrooien worden verleend, benadrukt nogmaals de centrale rol die deze sectoren spelen voor de werkgelegenheid en groei van de Europese economie", aldus Benoît Battistelli, voorzitter van het EOB.

.

Nu in het nieuws