Een avond vol woorden met Jelle Cleymans en winnaar junior journalistenwedstrijd

Print
Edegem -

Op 6 maart 2009 wordt voor de vijfde maal de prijsuitreiking gehouden voor de junior journalistenwedstrijd van het Davidsfonds. De winnaar wordt bekend gemaakt in het recreatie- en congreshotel Ter Elst te Edegem. Na de prijsuitreiking kan het publiek genieten van een muzikale en poëtische voorstelling ‘Op een surfplank naar de maan’, gebracht door Jelle Cleymans en zijn moeder Karin Jacobs.

Oudste wedstrijd

“Het Davidsfonds is een culturele vereniging, die via zijn werking mensen naar cultuur brengt en omgekeerd”, legt Jan Vaes van het Davidsfonds uit. “Daarnaast is het Davidsfonds ook een uitgeverij. Taal en lezen is één van de belangrijke werkterreinen van het Davidsfonds.”

Onder dit werkterrein worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. “De junior journalistenwedstrijd is één van onze grootste en oudste wedstrijden”, volgens Vaes. “75 jaar geleden ontstond de idee om het creatief schrijven te stimuleren en ondertussen hebben tussen de 35.000 en 40.000 jongeren deelgenomen aan de junior journalistenwedstrijd, met als thema ‘Terug naar toen’.

Opoffering

Vaes ondervindt dat de jeugd terug meer interesse heeft in het lezen en creatief schrijven: “Het groot aantal deelnemers aan de junior journalistenwedstrijd bevestigt dit.” Ook andere activiteiten van lokale afdelingen van het Davidsfonds kunnen op interesse rekenen van de jongeren. “Zo organiseert de afdeling in Mortsel op zaterdagvoormiddag schrijfmomenten rond een bepaald thema. In Waarloos en Lint zijn er leeskringen, waar jongeren samenkomen om rond een boek te praten. Het jeugdboek zit duidelijk weer in de lift. Ook bij het Groot Nederlandstalig Dictee nemen een 10.000-tal jongeren deel. Ze zijn daarvoor zelfs bereid hun zaterdagvoormiddag op te offeren en ervoor te betalen!”

Familievoorstelling

Momenteel toeren Jelle Cleymans en Karin Jacobs rond met hun poëzievoorstelling ‘Op een surfplank naar de maan’. Op 6 maart houden zij om 20 uur ook even halt in Ter Elst, na de prijsuitreiking. Karin heeft kindergedichten geschreven en Jelle componeerde liedjes bij de teksten van zijn moeder. “Het is een prachtige familievoorstelling.” vindt Vaes. “Het wordt heel goed gebracht en is origineel en humoristisch.” Van hun poëzieprogramma bestaat ook een boek met bijhorende CD.

Geen discussie

Ook de laureaten van de junior journalistenwedstrijd krijgen een prijsboek cadeau en de winnaar komt half april voor een nationale jury, die gevormd wordt door o.a. jeugdauteurs. “Er is nog nooit discussie geweest over de winnaar’, aldus Vaes.

Ellis Van Brussel

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio