‘Verliefdheid heeft evolutionaire functie’

‘Verliefdheid heeft evolutionaire functie’

‘Verliefdheid heeft evolutionaire functie’

Print
Edegem -

Afgelopen donderdag kon de Edegemse bevolking op de koffie komen bij bioloog- journalist Dirk Draulans. Deze activiteit, die georganiseerd werd door de bibliotheek van Edegem, kende een groot succes. Een gemengd publiek van 150 mensen kwam luisteren naar Draulans verhaal over Darwin en zijn evolutietheorie bij een kopje koffie.

Afschrikken

“Ik heb het gevoel dat wetenschappen populair zijn bij de passievere wetenschapsbelever, mensen die interesse hebben voor wetenschap zonder er zelf mee bezig te zijn.” vindt Draulans. “Twee weken geleden had ik op Canvas een programma  ‘Dirk doet Darwin’ om 22.15 uur en daarmee behaalde ik de top 10 van best bekeken Canvasprogramma’s. Heel bizar.” Of wetenschappen bij de jeugd populair zijn, weet de bioloog niet: “Een wetenschappelijke studie wordt nog steeds beschouwd als een zwaar engagement en daardoor laten veel jongeren zich afschrikken. Het is een fantastische studierichting en als je een beetje talent hebt, kan iedereen wel biologie en chemie. ”

Geen kruistocht voeren

Charles Darwin zou dit jaar 200 jaar geworden zijn. “Darwin was een hele zachtaardige, diplomatische en chronisch zieke man.” vertelt Draulans. “Hij assimileerde op een fantastische manier kennis uit alle verschillende disciplines, gaande van geologie tot kennis van fossielen. Hij merkte dat er iets anders moest zijn dan de schepping, want volgens hem klopte dat verhaal niet. Via waarneming en experimenten, vooral bij hem thuis, bouwde hij zijn onderzoek uit. Hij deed alles om zijn gedacht door te drijven. Hij was op zijn manier een genie, maar geen groot licht betreffende studieresultaten.” Draulans gelooft dat wij, net als chimpansees en gorilla’s, gemeenschappelijke voorouders hebben die aapachtig waren. “De evolutietheorie is heel confronterend bij het begrijpen van jezelf.” zegt hij. Draulans vindt het normaal dat niet iedereen de evolutietheorie als de grote waarheid accepteert, maar hij gaat niet akkoord met alternatieven die geformuleerd worden als wetenschappelijke waarheid: “Je kan de Bijbel niet gebruiken bij de wetenschappelijke beschrijving van het ontstaan van de aarde. Het is absurd dat de aarde 6OOO jaar geleden op 7 dagen ontstaan is.” Draulans wil daarentegen geen kruistocht voeren om iedereen te overtuigen van de correctheid van de evolutietheorie. “De evolutietheorie steunt op variatie en die variatie zit in alles inbegrepen, ook in het accepteren van de evolutietheorie als grote wijsheid. Er zullen altijd mensen zijn die de theorie van Darwin niet geloven, maar het is zo’n sterke theorie die nooit zal verdwijnen.”

Seksuele selectie

‘Survival of the fittest’ en ‘natuurlijke selectie’ zijn twee bekende begrippen uit Darwins evolutietheorie, maar ook “verliefdheid heeft een evolutionaire functie” stelt antropoloog Fisher, een stelling waar Draulans akkoord mee is. “Verliefdheid is een mechanisme dat ontstaan is in de loop van moderne mens worden. Omdat baby’s meer geboren werden met grotere hoofden, werd de geboorte vervroegd en zat je met prematuren. Om de kansen van die baby’s te vergroten, is het vaderschap geïntroduceerd. Verliefdheid diende eigenlijk als mechanisme om man en vrouw lang genoeg samen te houden om voor de baby te zorgen.” Het zijn ook de vrouwen die hun partner kiezen; mannen proberen enkel indruk te maken. “Daardoor oefenen vrouwen een grote seksuele selectiedruk uit op mannen”, volgens Draulans. “De laatste miljoenen jaren kozen vrouwen minder voor agressieve mannen, waardoor de echte chimpansee-achtige man verdwenen is. Een agressieve man is trouwens een slechte vader.” Vrouwen beoordelen mannen ook veel minder op het schoonheidsideaal. “Vrouwen kijken meer naar wat de man te bieden heeft, zoals geld en comfort. De ideale man, die er knap uitziet met geld, bestaat, maar die mannen zijn echte varkens. Om een vader voor hun kind te kiezen gaan vrouwen pragmatischer redeneren en primeert huishoudelijk comfort boven fysieke aantrekkingskracht.” ‘Het succes van slechte seks’ is dan ook het nieuwe boek van Draulans.

“Als ik mijn vriendinnen mag geloven, zijn er nog veel mannen die erin gaan, klaarkomen en er weer uitgaan.” alus Draulans. “Dat is nog de pure intuïtieve voortplantingsreflex, waar mannen zich mentaal niet over kunnen zetten.” Wanneer mannen dit wel kunnen zodat genot loskomt van de voortplanting,heb je goede seks. Het is de man die moet meewillen.”

Ellis Van Brussel

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio