Satyricon, het interview: "Zonder pest allicht geen black metal"

Satyricon, het interview: Zonder pest allicht geen black metal

Satyricon, het interview: "Zonder pest allicht geen black metal"

Print

jpg" border="0">

Uit het oog, uit het hart? Na vijf jaar is Satyricon terug met een nieuwe plaat. Een uitstekend album, maar toch kwamen dinsdag amper 350 mensen opdagen voor het concert van de Noren in Trix, dat in laatste instantie dan ook opteerde voor de kleinere Club in plaats van de grote Zaal, waar de show oorspronkelijk gepland stond. De afwezigen hadden sowieso ongelijk, want Satyricon bracht een boeiend concert, met een glansrol voor drumlegende Frost. Enkele uren voor het optreden spraken we met hem.

Het duurde dus vijf jaar voor 'The Age Of Nero' een opvolger kreeg. Maar nu is het achtste full album van de black metal-pioniers er eindelijk (de recensie lees je hier). Was het een moeilijke bevalling?

Frost: "Ik denk wel dat je kan zeggen dat dit onze moeilijkste plaat tot dusver was. Na 'The Age Of Nero' waren we aan het einde van een cyclus gekomen, een cyclus waarin we opteerden voor zeer traditioneel gestructureerde songs. Het was ons duidelijk dat we twee opties hadden: een nieuwe cyclus beginnen, met een nieuwe muzikale koers, of stoppen. Het opzet van Satyricon is nooit geweest om veel platen te verkopen; we willen ons artistiek verder ontwikkelen, het boeiend voor onszelf houden. Een plaat in de lijn van 'The Age Of Nero' maken was dan ook geen optie."

"Het was ons na een pauze vrij snel duidelijk dat we naar langere, meer ingewikkelde, zeg maar meer progressieve songs wilden evolueren. Sfeer en dynamiek zouden belangrijker worden. Met dat basisidee zijn we dan aan de slag gegaan. Maar zo'n shift van paradigma vraagt natuurlijk tijd, het is een leerproces. Maar nu is-ie er dus: 'Satyricon', de opvolger van 'The Age Of Nero'. Een album dat naar de band genoemd is, ja, omdat het een nieuw begin is."

Gaan de fans nu opnieuw vijf jaar moeten wachten op een nieuwe plaat?

"Niet noodzakelijk. We zijn nu aan het toeren met de plaat. Eerst de clubs, en in de zomer gaan we dan enkele festivals doen. Aan nieuw materiaal werken is voor ons niet evident terwijl we aan het toeren zijn. We hebben daarvoor toch wat tijd en ruimte nodig, en dat is on the road niet evident. We laten ons ook niet opjagen. We volgen ons instinct. Misschien zegt dat ons dat we na de zomer aan een nieuwe plaat moeten gaan schrijven. Misschien zegt het ons dat we opnieuw een pauze moeten nemen."

Recentelijk hebben jullie ook met een groot koor opgetreden.

"Inderdaad, op 8 september in de opera van Oslo. Zoiets maak je één keer in je leven mee, ook al hoop ik dat we in de toekomst nog iets gelijkaardigs kunnen doen. We hebben voor de gelegenheid koor-arrangementen voor onze songs geschreven die fantastisch uitgevoerd werden door het operakoor. Neem daarbij ook nog eens de prachtige zaal, en je begrijpt dat het een onvergetelijke avond was voor de band en de fans."

Komt er een dvd van?

"Er zijn opnames gemaakt die avond, dus die kans bestaat zeker, ja."

Tot slot: hoe verklaar je dat Noorwegen zoveel black metalbands voortbrengt?

"Gek: we hadden het daar een paar dagen geleden nog over. Ik denk dat het voor een deel te maken heeft met de Noorse natuur. Het woeste, onherbergzame inspireert niet meteen tot popmuziek, als je begrijpt wat ik bedoel. En er is de Noorse mentaliteit, die heel individualistisch is. Veel Noren trekken zich graag terug uit de stad, om in een hutje in het woud te leven. Dat gaat ook al eeuwen terug. Wist je dat Noorwegen meer dan andere landen in de Middeleeuwen zwaar getroffen werd door de pest? Dat leidde tot zeer kleine, geïsoleerde groepjes van mensen die samenleefden en alle contact met andere groepjes meden, omdat ze geen pest wilden oplopen. Die individualistische mentaliteit, die later is blijven voortleven, is ook belangrijk voor black metal. Dus je zou kunnen zeggen: zonder pest geen black metal (lacht)."

[Tom De Smet]

Foto: Tim Tronckoe

Op de hoogte blijven van het laatste metal-nieuws? Volg @TDSmet op Twitter.

 

.

Nu in het nieuws