Minder ondernemingskredieten geweigerd in derde kwartaal

Print
In het derde trimester van 2013 werden er in verhouding tot de aanvragen minder ondernemingskredieten geweigerd dan in hetzelfde trimester van 2012. Het is het tweede kwartaal op rij dat de weigeringsgraad lager blijkt te liggen dan in dezelfde periode van 2012, zo blijkt woensdag uit de jongste cijfers van de Barometer voor ondernemingskredieten van Febelfin.
"Dit geeft duidelijk aan dat de banken hun kerntaak, met name de financiering van de economie, ten volle blijven vervullen, ondanks de moeilijke economische context", aldus Febelfin.

De aanhoudend voordelige tarieven voor kredietverlening konden volgens de federatie echter niet verhinderen dat het aantal kredietaanvragen ook in het derde trimester van 2013 lager uitviel dan in hetzelfde trimester van 2012 (-4,4 procent). In bedrag vroegen ondernemingen 12,7 procent minder krediet aan. "Dit hangt samen met de moeilijke economische context waar ook de investeringen onder lijden", klinkt het. De toegekende kredieten daalden met 3,5 procent in aantal en met 6 procent in bedrag. De kredietproductie liep dus minder terug dan de kredietaanvragen. Tijdens de eerste vier maanden van 2013 was het uitstaande volume aan ondernemingskredieten in stijgende lijn gegaan. Het uitstaande bedrag aan ondernemingskredieten bereikte volgens cijfers van Febelfin zijn absolute top met bijna 129,5 miljard euro eind april 2013, maar liep nadien geleidelijk terug tot 126,9 miljard euro eind september 2013. In België wordt 71 procent van alle kredietaanvragen integraal goedgekeurd. Gemiddeld voor de eurozone is dat slechts voor 65 procent van de kredieten het geval.

.

Nu in het nieuws