Crombez heeft overschot van gelijk

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) ligt op ramkoers met de Europese Commissie. Hij is de prietpraat van Barroso beu, zegt hij. Hij heeft overschot van gelijk.

Gva.be

Waarom is de Europese Unie niet populairder bij de man in de straat, vragen de eurofielen zich vaak af. Er zijn veel verklaringen mogelijk. Geldverspilling bijvoorbeeld. Zoals de zinloze, verkwistende maandelijkse verhuizing van het parlementair circus van Brussel naar Straatsburg. Of de vele duizenden ambtenaren die meer verdienen dan een nationale minister.

Of de ondoorzichtige subsidiepolitiek. Projecten in pakweg Polen waar geen mens wat aan heeft, waar niemand om vraagt, maar die moeten doorgaan omdat er nu eenmaal kredieten voor zijn uitgetrokken. Onlangs is nog het geval bekend geraakt van geluidsschermen langs een autoweg waarvan niemand wist hoe ze er ooit konden komen. Behalve de aannemer die ze mocht plaatsen, natuurlijk.

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met belachelijke, nutteloze uitgaven.

Een andere doorn in het oog van vele mensen is de sociale dumping. Zelfstandigen en ondernemingen krijgen hier te maken met oneerlijke concurrentie die hen economisch en financieel wurgt. Vooral in de bouw- en de transportsector. Het gevolg? Veel faillissementen en een torenhoge werkloosheid.

Polen, Roemenen, Portugezen en andere Bulgaren die hier de jobs komen invullen. Zij kunnen tegen braderieprijzen werken omdat ze de veel goedkopere sociale verplichtingen van hun thuisland mogen volgen. Ze zijn in orde met de Europese wetgeving omdat ze officieel voor een Oost-Europese firma werken, maar in werkelijkheid blijkt dat vaak schijn te zijn. Nepondernemingen – soms opgericht door Belgen! – die slechts één doel hebben: de boel belazeren. Ze brengen hier niets bij aan de sociale zekerheid én ze nemen het werk van de plaatselijke middenstand af.

De Belgische regering mag dergelijke praktijken, waarvan iedereen weet dat ze schering en inslag zijn, niet meer controleren. Dat is tegen het vrij verkeer van personen en diensten binnen de Unie. Hoe blind en asociaal moet je als vetbetaalde eurocraat zijn om dergelijke wantoestanden te tolereren?

door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt