Nederlandse brouwer Bavaria naar Duits Grondwettelijk Hof in strijd over naam

De Nederlandse brouwer Bavaria stapt naar het Duitse Grondwettelijk Hof. Dat zei een woordvoerster van Bavaria donderdag. De brouwer wil zo voorkomen dat hij voortaan niet langer bier mag verkopen onder de naam Bavaria op de Duitse markt. De afgelopen jaren verloor de brouwer hierover rechtszaken.

belga.be

Deze week nog wees het Duitse federale gerechtshof in Karlsruhe de bezwaren van Bavaria tegen eerdere uitspraken van de hand.

Beierse brouwers klagen al jaren dat de merknaam van het Nederlandse biermerk misleidend is. De deelstaat Beieren, bekend van de Oktoberfeesten, wordt onder andere in het Engels ook Bavaria genoemd. Volgens verschillende Duitse media is met de afwijzing van het federale gerechtshof een eind gekomen aan de juridische strijd tussen Bavaria en de zogeheten Bayerischer Brauerbund. Maar volgens Bavaria is bij dat besluit de Duitse en Europese wetgeving niet goed toegepast. Daarom wil de brouwer dat het grondwettelijk hof hierover een grondwettelijk oordeel geeft. "Duitsland is geen ontzettend groot afzetgebied voor Bavaria, maar het is voor ons een belangrijke principiële discussie", aldus de woordvoerster. Ze benadrukt dat de benaming "Bayerisch Bier" pas in 2001 als beschermde geografische aanduiding werd geregistreerd, terwijl Bavaria al sinds 1995 een beschermd merk is in Duitsland. Daarnaast wijst ze erop dat Bavaria in verschillende andere landen, waar de Duitse brouwersbond ook rechtszaken had aangespannen, wel gelijk heeft gekregen van de rechter. De naam van het Nederlandse brouwhuis dateert overigens uit de jaren 20 van de vorige eeuw en is volgens Bavaria een verwijzing naar de van oorsprong Beierse brouwmethode die ten grondslag ligt aan het brouwen van pils.