Weinig nieuwe enten op oude ranken

CD&V heeft het voorbije weekend gecongresseerd in Lommel. De opbouw duurde meer dan een jaar met de operatie Innesto, een term uit de wijnbouw. De partijvoorzitter wil nieuwe scheuten op oude ranken enten.

Gva.be

De kopstukken van CD&V komen vol zelfvertrouwen uit het congres. Wouter Beke wil bij de verkiezingen volgend jaar 20 procent halen. Boegbeeld Kris Peeters wil daar zelfs een paar procentjes bij doen. Eric Van Rompuy sprak vorige week in uw krant ook over 22 à 23 procent. De partijleiding hoopt daarmee zelfs dicht bij de N-VA te eindigen. Terecht? Is de herwonnen zelfzekerheid gebaseerd op concrete feiten?

Elk congres van een politieke partij is een oppomp-moment. Straffe taal spreken, met de spierballen rollen om de achterban op te zwepen en te enthousiasmeren, de militanten motiveren om de straat op te trekken en de blijde boodschap luid te verspreiden onder de ongelovigen. Daar moeten we doorkijken. En dan krijgen we een ander beeld.

De waarheid is dat het congres niet de weerklank heeft gekregen waarop de partijleiding had gehoopt. En dat is niet onbegrijpelijk. De gedurfde, en voor CD&V ongewoon duidelijke ideeën van Wouter Beke, werden weggestemd of in de koelkast gestopt. We denken aan de zes in plaats van negen weken schoolvakantie in de zomer, en het eenheidsstatuut voor arbeiders, bedienden en ambtenaren. Twee absolute blikvangers die het niet haalden.

De oude stokken blijken voor CD&V nog steeds belangrijker dan de jonge enten. Zo werd het rijbewijs met punten nog eens bovengehaald. Daar was Jean-Luc Dehaene in de jaren tachtig reeds mee bezig…

Natuurlijk zitten er best wel interessante punten in de goedgekeurde congresteksten. Maar echt vernieuwend, verrassend, laat staan baanbrekend kunnen we ze moeilijk noemen. Zo is er de eis van de partij dat tegen 2018 de loonhandicap met de buurlanden moet worden weggewerkt. Zonder dat engagement stapt CD&V niet in een volgende regering.

Prima. Maar hoe gaat CD&V dat bekomen en betalen? En wat heeft de partij belet om de voorbije twee jaar daar meer aan te doen dan de regering-Di Rupo op dat stuk heeft gerealiseerd? Ik vraag het mij af.

Paul Geudens Editorialist gvabrieven@concentra.be @PaulGeudens

MEER OVER Ons standpunt