Geen medelijden met Didier Bellens

Didier Bellens is werkloos. De regering heeft hem gisteren op straat gezet. Zonder gouden handdruk. “Geef me 800.000 euro en we zwijgen erover”, zou de CEO nog geprobeerd hebben. Maar de topministers zijn daar niet op ingegaan. Zij gunden hem geen oprotpremie. Het zijn binnenkort verkiezingen, niet waar? En dan choqueer je als politicus de bevolking niet met een ontslagvergoeding waar veel ‘gewone’ mensen twintig jaar voor moeten werken.

Gva.be

Uiteindelijk kan het ons nog meer gaan kosten. Hoogstwaarschijnlijk draait zijn ontslag uit op een rechtszaak. Het zou me verwonderen mocht Bellens de voorbije weken al geen batterij juristen op zijn dossier hebben gezet. Op kosten van Belgacom. De accountants die zijn belastingaangifte invulden, liet hij toch ook betalen door het telecombedrijf? Er zijn in dit land wellicht geen honderd mensen te vinden die ook maar één gram medelijden kunnen opbrengen voor de Belgacombaas. Niet bij zijn medewerkers, niet bij het grote publiek. Daarvoor was/is hij te arrogant. Hij heeft een EQ dat zich ver onder het vriespunt bevindt. Hij kijkt neer op mensen die geen 500.000 euro per jaar verdienen.

Bellens heeft zichzelf overschat. Het is niet omdat men intelligent is, omdat men goede managerscapaciteiten heeft en dat men de aandeelhouders elk jaar dikke dividenden schenkt, dat men zich alles kan permitteren. Uiteindelijk heeft hij het nog lang volgehouden. In 2009, toen er ook al opmerkingen waren over zijn tirannieke stijl, werd zijn contract nog verlengd. De regering koos toen voor het geld. Vandaag kiest zij voor het imago van Belgacom en voor de consument, zo wordt gezegd.

De waarheid is dat Bellens één fout te veel heeft begaan: hij heeft eerste minister Elio Di Rupo beledigd. Toén pas stelden de ministers vast dat er een “vertrouwensbreuk” was ontstaan. Al zijn vorige misstappen en duistere affaires werden met de mantel der liefde en van de centen bedekt. Men kan zich daar vragen bij stellen. Zoals men zich ook kan afvragen of de Belgische staat Belgacom moet blijven controleren? Is het runnen van een telecombedrijf een kerntaak voor de overheid? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws