Wie stopt de graaicultuur bij de overheid?

Print
Filip Anthuenis (Open Vld) heeft vrijwillig ontslag genomen uit het Vlaams Parlement. Desalniettemin vindt hij dat hij recht heeft op een uittredingsvergoeding. En nog niet zo’n kleine ook. Zijn ontslagpremie bedraagt 348.000 euro.
De Vlaamse liberaal verdedigt zich met het argument dat hij geen nieuwe job krijgt zoals pakweg voorzitter van een raad van bestuur of vicerector van een universiteit. Hij heeft het dan natuurlijk over Stefaan De Clerck en over Danny Pieters, federale parlementsleden die recent ook ontslag namen en pas na zware druk van de media en hun partij hun opstappremie lieten vallen.

Maar dat is dus niet van toepassing op Filip Anthuenis. Meent hij. Hij gaat immers niet naar een nieuwe job. Hij concentreert zich nu volledig op de functie die hij al had toen hij parlementslid was, namelijk op het burgemeesterschap van Lokeren. Een fulltime job waarvoor hij ongeveer 80.000 euro per jaar krijgt. “Trouwens”, zo voegt hij eraan toe, “welke Vlaming zou die som laten liggen? Ik moet aan mijn vrouw en kinderen denken.” Ontroerend, toch?

Puur formeel gesproken heeft Filip Anthuenis misschien gelijk. Maar hij loopt er de kantjes af. Hij heeft een gaatje in het (oude) reglement van het Vlaams Parlement gevonden dat hem toelaat alsnog langs de kassa te passeren. De nieuwe regeling is zeker niet voor hem bedoeld. Ze geldt voor parlementariërs die ontslag móéten nemen, omdat ze bijvoorbeeld niet meer herverkozen werden. In de Kamer en Senaat zou hij trouwens naast het net hebben gevist.

Bovendien blijft een uittredingsvergoeding van 348.000 euro voor iemand met een carrière van 18 jaar in het parlement decadent veel geld. Welke werknemer met dezelfde anciënniteit krijgt dat bedrag mee in een privébedrijf?

Maar we spreken hier niet over privébedrijven, maar over de staat. En dan is alles toegelaten. Wat hebben we de voorbije dagen niet allemaal gehoord over de graaicultuur die bij de overheid heerst? Pascale Peraita van Samu Sociale en Didier Bellens van Belgacom, schaamteloos verrijken ze zich op kosten van de belastingbetaler.

Welke regering of partij roept die praktijken eindelijk een halt toe?

PAUL GEUDENS

.

Nu in het nieuws