En nu nog centen en partners vinden ...

Print
De N-VA heeft gisteren haar sociaaleconomische voorstellen gepresenteerd. Verandering voor Vooruitgang zal geen sociaal bloedbad aanrichten, maar het is toch een redelijk rechts programma geworden. Dat mag niet verbazen. De N-VA heeft eerder al aangegeven dat zij haar inspiratie voor sociaaleconomische thema’s vaak bij VOKA haalt. Sommige punten moeten iederéén nochtans als muziek in de oren klinken.
Een gemiddeld tarief van 40 procent in de personenbelasting bijvoorbeeld. Dat moet voor gevoelig hogere nettolonen zorgen. Hogere wettelijke pensioenen voor wie lang genoeg werkt, is nog zo’n punt waar niemand tegen kan zijn. België is een van de landen met de laagste pensioenen, ondanks de vaststelling dat de actieve burgers hier zeker niet minder afdragen dan elders. Een paar honderd euro per maand zou veel gepensioneerden goed uitkomen.

Dé vraag is echter hoeveel dat allemaal kost en hoe we de voorgestelde maatregelen gaan financieren. De N-VA stelt grosso modo twee wegen voor. Het confederalisme kan het land effi- ciënter bestuurbaar maken. En een splitsing van de sociale zekerheid en het zelf innen van belastingen moeten Vlaanderen financieel sterker maken.

De N-VA stelt verder voor om de overheidsuitgaven gedurende enkele jaren te bevriezen. Het overheidsbeslag, dat nu nagenoeg 54 procent bedraagt, moet gevoelig dalen. Een andere vraag is waar de N-VA medestanders vindt. Confederalisme bijvoorbeeld – waar morgen meer toelichting over wordt gegeven – is voor de andere partijen uitgesloten. Open Vld, dat mogelijk een partner zou kunnen zijn om het sociaaleconomisch programma door te drukken, gruwt van een nieuwe staatshervorming.

Andere partijen, zoals de sp.a en Groen, zullen dan weer huiveren voor besparingen in de sociale zekerheid of voor de afschaffing van de index, en geenszins bereid zijn om met de N-VA in zee te gaan. De N-VA zal volgend jaar ‘incontournabel’ moeten worden om haar voorstellen te realiseren. De partij moet onmisbaar worden, zij moet zo veel stemmen halen dat andere partijen niet om haar heen kunnen. Zo niet zal het bij papieren voorstellen blijven.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws