Uitdaging voor de hele mensheid

Print
Verontrustend nieuws voor wie een huis bewoont dat minder dan 80 meter boven de zeespiegel staat. Tegen het einde van deze eeuw zal het waarschijnlijk onder water staan.
p> Dat komt natuurlijk door klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Het voorbije decennia werden alle hitterecords gebroken.

Sinds het begin van de weermetingen was het nooit warmer dan tussen 2001 en 2010. Dat heeft tot gevolg dat gletsjers en ijskappen smelten, waardoor de zeespiegel stijgt. In een steeds hoger tempo.

Op zich is wat meer water in de oceanen misschien nog geen dramatisch nieuws. Maar de opwarming van de aarde gaat gepaard met alles verwoestende weerfenomenen en desastreuze gevolgen voor fauna en flora. De vochtige gebieden zullen nog natter worden, de droge regio nog droger.

Was er tot voor enkele jaren hier en daar nog twijfel dat het om een natuurlijke cyclus van opwarming en afkoeling van de aarde ging, dan staat het nu voor iedereen vast dat de mens de oorzaak is.

Natuurlijk verdienen wereldwijd tienduizenden mensen hun boterham met deze problematiek. Maar beweren – zoals sommigen nu nog steeds doen – dat zij de gevaren oppoken om hun job veilig te stellen en ons angst aanjagen uit puur eigenbelang, is wel bijzonder cynisch. Dat is het licht van de zon ontkennen.

Een pas vrijgegeven rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties bevestigt dat. Tien jaar geleden was dat slechts voor 66 procent zeker, nu voor 95 procent. Laat ons dus maar aannemen dat wíj het zijn.

De vraag is wat we er aan kunnen doen. Het is geen vijf vóór, maar vijf nà twaalf. De kwalijke gevolgen van de massale uitstoot van broeikasgassen kunnen we wellicht niet meer ongedaan maken, tenzij we onmiddellijk alle auto’s en industriële schouwen verbieden. Maar dat is geen realistische optie.

Waar het nu op aankomt, is de zaken niet nog erger te maken dan ze al zijn. We moeten de vervuiling stoppen. Dat wordt de komende decennia dé uitdaging voor de hele mensheid, met de politici op kop.

De financiële crisis van 2008 was erg, maar van voorbijgaande aard. De milieucrisis is permanent en véél fundamenteler.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws