Hoogdag voor De Wever, Heylen en de stad

Antwerpen beleefde gisteren een hoogdag. De combinatie van de Blijde Intrede van het vorstenpaar met de vooropening van het museum van de Red Star Line (RSL) was een briljante vondst. De belgicistische cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) kreeg met het bezoek van Filip & Mathilde een verrukkelijke kers op de taart van zijn RSL-feestje.

Gva.be

En de republikeinse burgemeester kon dankbaar de gelegenheid grijpen om een stapje opzij te zetten voor zijn gewaardeerde collega. Dat beetje boe-geroep uit het publiek kon er wel bij.

Bart De Wever spreekt over een spanning tussen de ethiek van zijn overtuiging en die van zijn job. Tijdens de Nationale Feestdag en de Bevrijdingsfeesten was al gebleken dat hij op dat gebied een perfect evenwicht heeft gevonden tussen zijn job als burgemeester en die van N-VA-voorzitter. Hij vervult de plichten die zijn verbonden aan zijn job, maar niet zonder daarbij telkens fijntjes te wijzen op zijn Vlaams-nationalistische overtuigingen. Zo valt hem niets te verwijten. De Wever kon gisteren tijdens de wandeling naar de RSL in het zog van de vorsten handjes schudden zonder gezichtsverlies. Heel slim.

Wat het museum van de RSL betreft: dit eerste weekend zit natuurlijk heel goed in elkaar. Het bezoek van het vorstenpaar en een aantal prominenten uit binnen- en buitenland, een grote promotionele actie in onze krant, een vuurwerk op de Schelde: dat kan niet meer stuk. De werkelijke waarde van het museum voor Antwerpen en voor de rest van de wereld zullen we pas over enkele jaren kunnen evalueren.

Niettemin sluit ik me aan bij Bart De Wever als hij het heeft over “een nieuw pareltje in de etalage” voor Antwerpen. Ik vond het idee voor een museum over migratie in een van de drie meest diverse steden ter wereld meteen heel sterk. En de grote inspanningen van geestelijke vader Philip Heylen om de link te leggen met het mythische Ellis Island voor Manhattan, waar de landverhuizers aankwamen, lijken nu misschien evident, maar ik weet dat het bloed, zweet en tranen kost om vanuit ons kikkerlandje zo’n synergie tot stand te brengen.

Philip Heylen realiseerde eerder al het MAS, maar dat was een erfenis van zijn voorganger Eric Antonis. Een geniaal gebouw met een collectie die minder begeestert dan zijn verpakking. In het museum van de RSL maken vorm en inhoud een heel fraai geheel. Schepen Heylen mag trots zijn op zijn erfenis voor de stad.

Door Lex Moolenaar

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio