Schrijf samen met Steve Vai een nummer in De Roma

Schrijf samen met Steve Vai een nummer in De Roma

Schrijf samen met Steve Vai een nummer in De Roma

Print

strong>

Met Steve Vai staat morgen een levende gitaarlegende in De Roma in Borgerhout. De Amerikaan belooft een gevarieerde show, waarin u zelfs kans maakt om samen met hem een nummer te schrijven.

Vai kreeg op twaalfjarige leeftijd al gitaarles van virtuoos Joe Satriani. Toen hij achttien was, werd hij ingelijfd door Frank Zappa. Het begin van een indrukwekkende en gevarieerde carrière: zo speelde Vai onder meer samen met Alice Cooper, P.I.L., Joe Jackson, Meat Loaf, David Lee Roth en Whitesnake, om daarna solo tal van albums te maken. In totaal verkocht hij meer dan 15 miljoen platen. Vai geldt samen met zijn voormalige leermeester Satriani als een van de grootste levende gitaristen.

De intussen 53-jarige Amerikaan is al een jaar op tournee om zijn album ‘Story Of Light’ live voor te stellen. “Yep, en ik heb nog wel een tijdje te gaan”, vertelt hij ons aan de telefoon. “In totaal doe ik 250 shows op deze tournee.”

Is hij het dan intussen al niet wat beu? “Nee man, toeren is eigenlijk een soort vakantie. Ik heb geen vervelende, alledaagse afspraken of verplichtingen die ik thuis wel zou hebben. Ik mag me enkel bezighouden met wat ik graag doe: muziek maken. Zowel live optreden als muziek schrijven, wat ik onderweg van zaal a naar zaal b wel zo veel mogelijk probeer te doen.”

En wat kunnen de fans morgen in De Roma verwachten? “Een show die ik zelf zou willen zien, met getalenteerde muzikanten die hun instrumenten tot in de puntjes beheersen. Verwacht wel geen masturbatieshow: de muziek staat centraal, niet ons technisch kunnen. De set is zeer gevarieerd: we spelen uiteraard nummers van de nieuwe plaat, maar ook wat publieksfavorieten en enkele songs die we zelden of nooit live spelen. Er is ook een akoestisch deel en een deel waarin ik enkele mensen lukraak uit het publiek pik om samen met hen een nieuw nummer op te bouwen. Heel leuk en verrassend. Dat kan echt alle kanten uitgaan. Bijvoorbeeld: ik vraag hun naam en speel dan de klanken na op mijn gitaar, om dan verder te bouwen.”

Vai staat erom bekend dat hij al eens een uitgebreid aantal muzikanten meeneemt op tournee. Niet deze keer. “Ik wou het simpel houden, met een kleine bezetting. We zijn met vier: ikzelf, een tweede gitarist, een bassist en een drummer. Een geoliede machine, want we spelen al minstens veertien jaar samen.”

Tot slot: Vai geldt als een voorbeeld voor jonge gitaristen, maar naar wie keek hij zelf op als tiener? “De man die me geïnspireerd heeft om gitarist te worden is Jimmy Page. Toen ik ‘Led Zeppelin II’ hoorde, was ik verkocht. Daarnaast was ik fan van Brian May van Queen en Ritchie Blackmore van Deep Purple.”

[Tom De Smet]

Steve Vai, De Roma, zaterdag 7 september, 20.30u. Er zijn nog tickets (34 euro).

Op de hoogte blijven van artikels op deze metalsite? Volg @TDSmet op Twitter!

Nu in het nieuws