Geen medelijden met jonge geweldenaars

Print
De kopschopper van Aalst heeft zich gisteren bij de politie gemeld. Het gaat om een minderjarige uit Ninove. Hetgeen aanleiding gaf tot kritiek op de politie. Is het wel verstandig om beelden te verspreiden van minderjarige verdachten? Dat kan grote, negatieve gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Natuurlijk mocht de politie dat nu doen.
Reeds drie maanden was men op zoek naar de dader van zeer extreem geweld. Er was blijkbaar geen andere manier om hem op te sporen. Bovendien: daar dienen bewakingscamera’s toch voor, niet? Mijmeringen over de toekomst van de betrokken minderjarige zijn in dit geval ongepast. Het slachtoffer, wiens verdere leven óók is gehypothekeerd, heeft even goed zijn rechten. Méér dan de jonge vechtersbaas, zeggen het gezond verstand en het rechtvaardigheidsgevoel.

Waar wél veel vragen bij te stellen zijn, is hoe justitie omgaat met minderjarige geweldenaars. De kopschopper van Aalst is niet aan zijn proefstuk toe. Dit is geen ‘accident’. Hij was al meerdere keren geplaatst en volgende week moet hij nog eens voor de rechter komen voor de afhandeling van een drieste aanval op een voetbalscheidsrechter. De feiten, gelijkaardig aan die van Aalst, dateren van vorig jaar november. Het slachtoffer voorspelde toen dat zijn belager opnieuw zou toeslaan. Hij heeft gelijk gekregen.

De kerel kwam daar al voor bij de jeugdrechter, maar liep ondertussen alweer op vrije voeten. Mocht justitie adequater op die knokpartij gereageerd hebben, dan hadden de feiten in Aalst zich misschien nooit voorgedaan. Het is een klassiek verschijnsel met jeugdcriminaliteit. Minderjarigen mogen niet gestraft worden, ze krijgen “maatregelen” opgelegd”. Sommige jeugdrechters nemen dat zeer letterlijk en zijn erg mild.

Voor deugnieterij en zelfs lichte criminaliteit is een begripvolle aanpak aangewezen. Maar voor onverbeterlijke, gewelddadige nietsnutten niét. De maatschappij moet zich tegen dergelijke individuen beschermen en wapenen. Hoe jong ze ook zijn. Wanneer maatregelen niet meer helpen, moeten er strenge straffen volgen.

Door Paul Geudens
Nu in het nieuws