Gezocht: politici met charme en een goed verhaal

Print
Zijn onze Vlaamse jongeren echt zo rechts? Daarover lopen de meningen uiteen, naar aanleiding van het actuele onderzoek van het Leuvense Centrum voor Politicologie bij ruim drieduizend 16-jarigen. De N-VA scoort hoog in dat onderzoek, en veel jongeren blijken behoorlijk rechts te denken over thema’s zoals justitie en de multiculturele samenleving.


Als ik de resultaten van het onderzoek toets aan mijn eigen ervaringen tijdens tal van schooldebatten die ik de voorbije jaren in en rond Antwerpen heb bijgewoond, dan wil ik daar toch enkele kanttekeningen bij maken. Om te beginnen: de meeste jongeren van zestien zijn helemaal niet bezig met partijpolitiek. Dat blijkt trouwens ook uit het onderzoek: bijna een derde van de ondervraagden denkt dat Bart De Wever federaal premier of Vlaams minister-president is.

Dat betekent niet dat jongeren geen interesse zouden hebben voor de thema’s waarmee de politiek zich bezighoudt. Ze hebben vaak heel uitgesproken meningen over onderwerpen die dicht bij hun eigen leefwereld aanleunen. De GAS-boetes bijvoorbeeld vinden ze maar niks. Maar voor de rest lijken ze toch vooral na te papegaaien wat ze thuis opvangen tijdens de gesprekken aan tafel of voor de tv. En in de Antwerpse huiskamers circuleerden de voorbije jaren overwegend rechtse denkbeelden, in de groene rand nog meer uitgesproken dan in de stad.

Maar wat mij nog het allermeest is opgevallen in mijn contacten met Antwerpse schooljongeren: ze zijn niet bezig met termen als links of rechts, maar wel enorm vatbaar voor die ene, zeldzame politicus (m/v) die zijn verhaal in klare taal en op een sympathieke manier - bij voorkeur doorspekt met wat humor en emotie - weet over te brengen. Mensen als De Wever en Peeters. Bij veel schooldebatten worden zowel voor- als achteraf stemmingen georganiseerd. Niet zelden lanceert een sterke kandidaat zijn partij zo van vijf naar dertig tot veertig procent van de stemmen. Ik heb dat bijvoorbeeld ooit meegemaakt met Kristof Calvo van Groen.

En dat was blijkbaar geen toevalstreffer, want die Mechelaar werd later het jongste lid van het federale parlement en hij speelt daar nu een prominente rol. Zonder uit het Leuvense onderzoek al te veel conclusies te willen trekken in verband met de verkiezingen van volgend jaar: de N-VA heeft nog steeds de wind in de zeilen bij het jonge volkje, maar voor de meeste andere partijen is er veel werk aan de winkel.

door Lex Moolenaar
Nu in het nieuws