CD&V moet met slecht rapport naar de kiezer

Dat was er pats op, die brief van de drie CD&V-burgemeesters aan de partijtop over het vervagen van de Vlaamse idealen. Nagels met koppen slaan zij. Al moet je je ook vragen stellen bij de bedoelingen van het trio. Wat willen zij bereiken?

CD&V heeft haar verkiezingsbeloftes niet gehouden. Dat is een waarheid als een koe. Van het communautaire programma van de kartellijst wordt hoogstwaarschijnlijk níéts uitgevoerd.

Toegegeven, Kris Peeters doet nog een ultieme poging, maar bij de bookmakers scoort hij zeer slecht. Zijn slaagkansen worden heel laag ingeschat. Hij lijkt dat trouwens ook zelf te beseffen. Peeters eist van de Franstaligen een waterdichte garantie dat er nog akkoorden komen vóór de verkiezingen van juni. Zoniet is het gedaan.

Hij legt de laat bewust (te) hoog. Het Vlaams boegbeeld van CD&V is de processie van Echternach beu. Maar om niet zélf de stekker te moeten uittrekken, en om niet de schuld voor de mislukking te krijgen, legt Peeters nu de bal in het kamp van Elio Di Rupo en Didier Reynders.

De drie opstandige burgemeesters krijgen dus waarschijnlijk gelijk. Hun partij dreigt met een beschamend slecht rapport naar de kiezer te moeten. Nul op tien voor het vak staatshervorming.

Logisch dat zij zich zorgen maken. Maar hun bekommernissen komen wel rijkelijk laat. Het kalf is niet nú, maar lang geleden verdronken.

Om echt geloofwaardig over te komen hadden we hen verleden jaar moeten horen. Toen Yves Leterme er niet in slaagde een fatsoenlijke regering te vormen en het kartel met N-VA uiteen viel. Dát was het moment. Maar er gebeurde niets op het CD&V-congres. Alleen de Jongeren hebben toen fameus van hun oren gemaakt.

Wat willen de drie nu eigenlijk? Wat stellen zij voor? Dat is voor mij niet duidelijk. Uit hun brief blijkt grote heimwee naar het kartel, maar nergens zeggen zij wat er concreet moet gebeuren, tenzij dat ze hopen dat de NVA de verkiezingen wint. Verder komen ze niet met hun kritiek.

Of willen ze misschien dat CD&V uit de federale regering stapt? Dat ze het dan openlijk zeggen. Maar dat durven ze niet. Wie nú een regering laat vallen, midden de zwaarste economische crisis sedert honderd jaar, is onverantwoordelijk en verdient de verkiezingen te verliezen.

door Paul GEUDENS

Nu in het nieuws