Avenged Sevenfold, het interview: "Dit was geen makkelijke plaat"

Tom De Smet

strong>

Ook al is het in ons land om een of andere reden wat minder: wereldwijd is het Amerikaanse Avenged Sevenfold waanzinnig populair. Bewijs? De band heeft 14 miljoen likes op Facebook. Dat zijn er 4 miljoen meer dan Iron Maiden, en liefst 7 miljoen meer dan generatiegenoten Bullet For My Valentine. Hier en daar wordt dan ook wel eens beweerd dat A7X (zoals de bandnaam wordt afgekort) kan doorgroeien tot het Metallica of Iron Maiden van de toekomst, als die groepen met pensioen zouden gaan.

"Ik weet niet of dat gaat lukken", zegt bassist Johnny Christ als we hem bellen. "De muziekindustrie is fundamenteel gewijzigd. Maar de bands die je noemt zijn wel een inspiratie voor ons. Ze hebben al 30 jaar plezier in wat ze doen, en brengen nog steeds fantastische shows. Dat willen wij sowieso ook: nog jaren doorgaan op een hoog niveau, en het publiek amuseren."

Dat Maiden en Metallica A7X inspireren, blijkt ook uit de nieuwe plaat 'Hail The King'. Een nummer als 'This Means War' doet heel hard denken aan Metallica ten tijde van the black album, terwijl de zang op 'Coming Home' dan weer onmiddellijk Iron Maiden oproept.

"Ik beschouw dat als een compliment", zegt Johnny. "We wilden een old school metal-plaat maken. Een plaat die groots klinkt, met veel topriffs. We hebben voor dit album de lat heel hoog gelegd: elke riff moest top zijn. Het is dan ook eerlijk gezegd geen makkelijke plaat om te maken geweest. Bloed, zweet en tranen. Maar we zijn tevreden met het resultaat. Als ik 'Hail The King' moet omschrijven, dan zou ik zeggen: een sterk op riffs gebaseerde groove metal-plaat met blues- en classic rock-invloeden. Je noemde al Maiden en Metallica, maar ook Pantera en Black Sabbath hebben ons zeker beïnvloed. Wat niet wil zeggen dat dit een retroplaat is: we willen wel actueel klinken. Old school, maar dan naar 2013 vertaald."

'Hail The King' is ook de eerste A7X-plaat waarop de in 2009 overleden drummer The Rev helemaal afwezig is. Op voorganger 'Nightmare' stonden nog enkele nummers waaraan hij meegeschreven had. Op dat album drumde Mike Portnoy van Dream Theater; nu zit Arin Ilejay achter de drumkit. "The Rev stierf een week voor we de studio zouden intrekken. Mike bood spontaan aan om ons te helpen en in The Rev's geest op die plaat te drummen. Waarvoor we hem uitermate dankbaar zijn. Het was wel van in het begin duidelijk dat dit een tijdelijke oplossing was en dat we daarna naar een nieuwe drummer op zoek moesten. Dat is dan uiteindelijk Arin geworden, die zich super van zijn taak gekweten heeft. Dat is niet evident: in de voetsporen van The Rev treden is een bijzonder zware opdracht waar velen voor zouden terugschrikken."

Tot slot: wat hoopt Johnny met dit album te bereiken? "Nieuwe fans winnen en nieuwe plekken ontdekken. We gaan op enkele plaatsen spelen waar we nog nooit waren: Rusland, Zuid-Afrika, Israël..." A7X zal ons land tijdens die tournee niet aandoen. Belgische fans kunnen wel naar Nederland, waar de groep op 19 november in de Ziggo Dome in Amsterdam speelt.

[Tom De Smet]

'Hail The King' van Avenged Sevenfold verschijnt op 27 augustus.

Op de hoogte blijven van artikels op deze metalsite? Volg @TDSmet op Twitter!