Europa schiet rijkelijk laat in actie

In Caïro en enkele andere Egyptische steden zijn opnieuw tientallen en tientallen doden gevallen bij confrontaties tussen de veiligheidstroepen en de Moslimbroeders die gisteren massaal op straat zijn gekomen uit protest tegen het bloedbad van woensdag. Dat er weer slachtoffers zouden vallen, is op zich geen verrassing. De aanhangers van de afgezette president Morsi hadden een dag van woede afgeroepen en de veiligheidstroepen hadden aangekondigd - opnieuw - met scherp te schieten.

Gva.be

Elk incident veroorzaakt aan beide kanten meer radicalisering. Voorlopig zijn nergens hoopgevende signalen op te vangen die kunnen bijdragen om de spiraal van geweld te stoppen. Integendeel wijzen de negatieve reisadviezen, nu ook van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, erop dat onlusten ook in de tot dusver veilige toeristische plekken dreigen. De Verenigde Staten geven hun burgers zelfs het consigne het land onmiddellijk te verlaten.

De bolwassing die de Egyptische ambassadeurs donderdag in verscheidene Europese hoofdsteden in ontvangst mochten nemen, hebben niet de minste invloed gehad op het Egyptische regime. Europese leiders spraken al enige tijd hun vrees uit voor een burgeroorlog in Egypte, maar ze schoten pas echt in actie na het bloedvergieten van woensdag. Rijkelijk laat. Nu kunnen spoedvergaderingen van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken plots wel. Nu worden wapenembargo’s afgekondigd. Nu annuleren de VS gezamenlijke militaire manoeuvres met de Egyptische strijdkrachten. De enige mogelijke volgende stap moet een vastberaden poging zijn om de strijdende partijen aan tafel te krijgen, als het daarvoor al niet te laat is. Het is nochtans de enige route om de democratie een perspectief te bieden.

De dramatische gebeurtenissen in Egypte kunnen het nieuwe vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen negatief beïnvloeden. Caïro schijnt de Sinaïwoestijn niet meer volledig onder controle te hebben. Islamitische strijders hebben eerder deze week een raket afgevuurd op de Israëlische havenstad Eilat. Voor Israël zijn veilige grenzen van levensbelang. De Israëli’s zullen latente dreigingen aan hun zuidgrens niet dulden. Met een nieuwe brandhaard erbij staat de stabiliteit van het hele Midden-Oosten op het spel.

Dirk Castrel politiek redacteur gvabrieven@concentra.be