Moet een eerlijke vergissing bestraft met een GAS-boete?

Het is opnieuw zover. Voor de tweede keer dit jaar schrijft de stad massaal GAS-boetes uit voor de medeburgers die hun huisvuil op een feestdag buitenzetten. Donderdag is voor de beboete gezinnen de vaste dag voor het ophalen van huisvuil. Alleen was het sommigen ontschoten dat 15 augustus een katholieke hoogdag en officiële feestdag was. Op de dag dat Onze-Lieve-Vrouw ten hemel werd opgenomen, blijft het huisvuil liggen waar het ligt. Dat is al jaren een geschreven regel. Maar liefst 224 gezinnen riskeren nu een boete die kan oplopen tot 250 euro.

Gva.be

Een paar maanden geleden deed hetzelfde fenomeen zich voor op 1 mei. Ook toen was de stad onverbiddelijk. Toen gingen 308 Antwerpenaars de GAS-bon op. Voor de stedelijke overheid kan er geen sprake zijn van enige flexibiliteit ten opzichte van de overtreders. “Als mensen niet willen horen, zullen ze voelen”, is de doctrine. Zij doen naar eigen zeggen al het mogelijke om de bevolking te informeren. De rest gaan ze oplossen door klinkende munt te eisen van de overtreders. In dit geval vooral uit het armste deel van de stad.

Maar is dat wel zo? Haalt de stad werkelijk alles uit de kast om de bevolking te informeren? De stad haalde donderdag 58 ton huisvuil op. Dat is maar liefst 22 procent van wat ze op een normale donderdag opraapt. Dat komt dus neer op meer dan één op de vijf van de Antwerpenaren die hun huisvuil niet correct hebben aangeboden.

Dan kan je als stad twee dingen doen. Of je komt tot de vaststelling dat de communicatie tekortschiet en sommige mensen niet bereikt worden met de gebruikte kanalen. Noem het gerust zelfkritiek. Of je beschouwt de overtreders als een groep asocialen die bewust aan het sluikstorten zijn. En dan was je je handen in onschuld wat de informatieplicht betreft.

Antwerpen koos optie twee. Nochtans is het wiskundig bewezen dat dit niet het geval is. Indien er geen link zou zijn tussen de feestdag en de hoeveelheid opgehaald vuil, zou de stad op om het even welke dag 58 ton ‘sluikstort’ van de straat kunnen plukken.

Het gaat dus wel degelijk om eerlijke vergissingen die bestraft worden. En laat dat nu net in strijd zijn met de principes van de GAS-boetes, die volgens het stadsbestuur geen middel zijn om eerlijke foutjes te bestraffen, maar wel een nuttig beleidsinstrument om problemen structureel aan te pakken.

Chef Metropool gvabrieven@concentra.be Michael Lescroart