Antwerpse stadsbestuur botst op grenzen van de politiek

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Het Antwerpse stadsbestuur maakt kennis met deze eeuwenoude wijsheid. Enkele maanden geleden moest schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) haar vreemdelingenretributie intrekken.

Gva.be

Die maatregel was strijdig met de wetgeving.

Schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) botst nu op praktische bezwaren om de dromen van het stadsbestuur te realiseren. In het bestuursakkoord staat de uitbreiding van de avond- en zondagopeningen van winkels. Het stadsbestuur spiegelt zich daarbij aan andere wereldsteden waar je bijna de klok rond kan winkelen. Bovendien bouwt Antwerpen internationaal aan een stevige reputatie als winkelstad. En dat rendeerde bijvoorbeeld de afgelopen maand. Toeristen kwamen speciaal naar Antwerpen voor de koopjes. Langere openingstijden zou de internationale uitstraling vooruit helpen.

Alleen is Antwerpen Londen niet. In de Britse hoofdstad wonen ruim 7 miljoen mensen of consumenten. In Antwerpen zitten we aan een half miljoen.

Volgens de handelaars is het uitbreiden van de openingstijden niet rendabel. Klanten zullen hun geld misschien op een ander moment uitgeven, maar zeker niet meer.

Opmerkelijk is dat vooral de winkelketens op de Meir zich verzetten. Zij verwijzen naar de personeelskosten. Langer openblijven en ook op zondag betekent extra compensaties voor het personeel. Daar zullen de vakbonden nauwlettend op toezien. De kleine zelfstandige is dan weer gematigder tegenover het voorstel. Bovendien mogen we niet vergeten dat in twee winkelstraten de winkels nu al elke zondag open zijn: in de Hoogstraat en in de Kloosterstraat. De meningen bij de handelaars zijn hierover gemengd. De zaakvoerders voelen de crisis. De oplossing is niet om meer geld los te krijgen van de klanten, maar om meer klanten naar de stad te lokken. En volgens hen kan dit alleen door extra evenementen of initiatieven te organiseren.

Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat punten in het bestuursakkoord niet haalbaar zijn of dat er niemand op zit te wachten. Het nieuwe schepencollege botst op de grenzen van de politiek. Daarom is het goed dat deskundigen worden betrokken, zoals de winkeliersverenigingen. Anders dreigt een bestuur snel zijn geloofwaardigheid te verliezen.

Door Sacha Van Wiele