Sony verwerpt splitsing van het bedrijf

Sony is tegen het voorstel van een Amerikaans hedgefonds om het bedrijf te splitsen. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern vandaag bekend.

Het fonds, Third Point onder leiding van Daniel Loeb, drong onlangs aan om een deel van Sony's entertainmentdivisie af te splitsen en naar de beurs te brengen.

belga.be

Volgens de activistische aandeelhouder kan Sony zich beter toeleggen op het maken van elektronica. Het afstoten van circa 20 procent van de film- en muziektak zou daarbij helpen, meende de aandeelhouder. Volgens het bestuur van Sony is het bezit van de volledige film- en muziektak cruciaal voor het succes van het concern. De beslissing van de bedrijfsleiding is unaniem. Third Point heeft inmiddels aangegeven teleurgesteld te zijn en te blijven zoeken naar "de realisatie van creatieve waarde" bij het bedrijf.Loeb benadrukte de voorbije tijd herhaaldelijk dat hij met Third Point de grootste aandeelhouder geworden is van Sony met een participatie van 6,9 procent. De Japanners hebben dit nooit bevestigd.De aanhoudende kritiek van Daniel Loeb op het management van Sony, onder leiding van CEO Kazuo Hirai, beroerde zelfs Hollywood. Steracteur en regisseur George Clooney, wiens laatste film 'The Monuments Man' verdeeld wordt door Sony, verdedigde het Japanse bedrijf. "Ik heb vele dingen gelezen over Daniel Loeb, een man van een hefboomfonds die als militant omschreven wordt maar die niets van ons vak kent en koppen wil snellen bij Sony omdat twee opeenvolgende films slecht gepresteerd hebben", zei Clooney aan de website Deadline Hollywood. Clooney wees op verschillende succesfilms van Sony.