Niet jaloers zijn op Wallonië

Print
Voor Pieter De Crem was het gisteren de mooiste 11 juli in 711 jaar, sedert 1302 dus. CD&V-voorzitter Wouter Beke dronk ook een glas op de Vlaamse feestdag, “en als anderen liever azijn dronken, dat was dan hun zaak.”
De stellingenoorlog over de zesde staatshervorming ging gisteren voort op het Brussels stadhuis, waar alle politieke leiders waren verzameld voor de 11 juliplechtigheid. Buiten Jan Peumans had iedereen een uitgesproken mening over het slotakkoord dat eerder deze week werd bereikt tussen de regeringspartijen en de groenen.

De voorzitter van het Vlaams Parlement hield zich “au-dessus de la mêlée” met een filosofisch getinte speech over de rol van het parlement. Zo deed hij niemand pijn, behalve dan de oren van de toehoorders. Wat we zélf doen, doen we niet altijd beter. Maar bon, elders in dat stadhuis waren wél interessante uitspraken te noteren. Daarbij viel op dat de toon tussen de meerderheidspartijen en de N-VA elke dag een beetje harder wordt. Iedereen kampeert op het eigen grote gelijk.

De studies die ondertussen verschijnen over de nieuwe Financieringswet, brengen ook niet echt duidelijkheid. Volgens de ene wint Vlaanderen op langere termijn 192 miljoen euro, volgens de andere mist het door een nadelige verdeling van de middelen 194 miljoen. Zo kunnen voor- en tegenstanders natuurlijk nog een tijdje doorgaan.

Op Wallonië moeten we echter niet jaloers zijn. De Franstaligen krijgen door een nieuw ingebouwd uitvlakkingsmechanisme weliswaar meer dan waar ze nu recht op hebben, en toch zitten ze nog dieper in de financiële puree dan Vlaanderen. Dat komt omdat alle deelstaten volgend jaar een begroting in evenwicht moeten afleveren. Een jaar eerder dan gepland.

Nu is dat voor het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap een groot probleem omdat het, anders dan Vlaanderen, nog steeds ernstige budgettaire tekorten heeft. Die put moet dus op korte tijd worden gevuld. Voeg daarbij de bijdrage voor de sanering van de federale begroting die deze week is afgesproken, en je krijgt een plaatje dat er absoluut niet rooskleurig uitziet. Ik vrees dat het laatste woord over de verdeling van de centen nog niet is gezegd.

Paul Geudens

.

Nu in het nieuws