De drie petten van De Wever

Print
Zo scherp Bart De Wever was als N-VA-voorzitter in de 11 juliboodschap van zijn partij, zo verzoenend sprak hij donderdagochtend als burgemeester tijdens de plechtigheid bij het graf van Hendrik Conscience op het Schoonselhof. Zelden is het verhaal van de man met de twee petten mooier geïllustreerd.
Tijdens de Antwerpse viering van de Vlaamse feestdag legde De Wever het accent helemaal op goed burgerschap en op gemeenschapszin. Voor zijn allereerste 11 juli als burgemeester had hij enkele gastsprekers uitgenodigd die de diversiteit van Antwerpen - na Amsterdam de meest diverse stad ter wereld - vertegenwoordigden.

Van politieke diversiteit was dan weer geen sprake op het Schoonselhof. De aanwezige politici waren vrijwel allemaal van N-VA-signatuur. De Wever vond dat oprecht jammer en daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen, want hij had echt zijn best gedaan om de plechtigheid ver van de politieke vaarwateren weg te houden.

Het blijft toch een merkwaardige stijl- figuur: enerzijds het politieke dier dat geen gelegenheid onbenut laat om in debatten als een roofdier zijn tegenstanders te verscheuren, anderzijds de burgervader die alle Antwerpenaars ziet als spelers van hetzelfde team en als schakels in een hechte gemeenschap. Het lijkt me niet makkelijk, maar het schijnt hem weinig moeite te kosten. Na deze 11 juli nadert de nationale feestdag.

Daar heeft De Wever uiteraard veel minder affiniteit mee, maar hij heeft al gezegd dat hij die dag zal doen wat van hem als burgemeester mag worden verwacht. En daarna kan hij voor enkele weken naar het buitenland met zijn derde pet op: die van brave huisvader van een groot gezin. Dat zal hem ongetwijfeld wat ontspannen na een half jaar vol politieke hoogspanning in Antwerpen.

We hopen het in elk geval voor hem, want het najaar kondigt zich opnieuw hectisch aan. Als burgemeester wacht hem zijn eerste eigen begroting, met een nieuwe golf van besparingen en alle bijbehorende salvo’s vanuit de oppositie. En als partijvoorzitter moet hij de lijnen uitzetten voor de moeder van alle verkiezingen in mei 2014. We kijken uit naar het moment waarop De Wever na die verkiezingen een einde maakt aan zijn bijna onmenselijke dubbelrol. Antwerpen en zijn inwoners verdienen een fulltime burgemeester.

Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws